La filla va saber el gran secret del seu pare tot just dos mesos abans que es morís a causa d'un càncer (Ashley Randele)
Estats Units

"No em dic Thomas": un fugitiu a punt de morir revela a la filla que va robar un banc a Ohio

Thomas Randele era la identitat falsa de Ted Conrad, que va robar una gran quantitat de diners de l'oficina bancària on treballava i va fugir sense deixar rastre

RedaccióActualitzat

Era la primavera del 2021 quan Thomas Randele, que estava malalt d'un càncer terminal de pulmó, va decidir fer el pas i explicar a casa el secret que li havia canviat la vida.

L'home estava mirant una sèrie policíaca per la televisió en el moment que va treure el tema per primera vegada.

"Per si de cas mai surt res sobre el tema...", va arrencar Randele. "No en vull parlar, només us dic que sí, que m'he hagut de canviar de nom: quan era més jove, quan vaig mudar-me cap aquí, vaig canviar de nom per un motiu, i és probable que les autoritats encara em busquin", va continuar. "No vull que us vingui de nou", va dir mentre la filla l'escoltava incrèdula. I va continuar mirant la televisió.

La conversa l'ha explicat ella mateixa al Boston Globe. Ashley Randele recorda com, després d'uns minuts de pensar que el pare feia broma, va adonar-se que la cosa anava de debò i va optar per demanar-li més informació.

"Em dic Ted", va reconèixer el pare, que segons la filla feia cara de suplicar-li que no li demanés més detalls. "Conrad", va afegir, després d'un llarg silenci.

Això va permetre a la noia buscar el nom per internet i confirmar que Ted Conrad era un fugitiu acusat d'haver robat un banc l'any 1969.

"Estava sola a la meva habitació d'infantesa i vaig buscar a Google 'Ted Conrad desaparegut', i el primer que em va sortir era alguna cosa així com 'Caixer roba banc'", recorda la noia en declaracions a la CNN. "I vaig pensar 'Déu meu, és el meu pare!'", afegeix.

L'home es va deixar barba per canviar d'aspecte (Ashley Randele)

Inspirat en la pel·lícula "El cas de Thomas Crown"

Ted Conrad era un empleat de banca que acabava de fer 20 anys el dia que va decidir marxar de l'oficina del Society National Bank de Cleveland amb una bossa carregada de diners.

Inspirant-se en la seva pel·lícula preferida, "El cas de Thomas Crown", es va endur 215.000 dòlars (l'equivalent a més d'1,6 milions de dòlars actuals), i mai més van saber-ne res. Era un divendres, i el banc no se'n va adonar fins dilluns.

El seu nom i cara van ser habituals durant anys als cartells d'"Es busca" i en programes televisius dedicats als casos sense resoldre, i fins i tot dos agents dels US Marshal --John Elliott i el seu fill Pete Elliott-- van convertir en l'objectiu de la seva vida trobar aquest fugitiu.

No se'n van sortir. L'home s'havia esmunyit i havia muntat una nova vida a Lynnfield, a Massachusetts, on es feia dir Thomas Randele, venia cotxes, jugava a golf i vivia feliçment casat i amb una filla.

El lladre va començar una nova vida amb el mateix nom del protagonista de la pel·lícula que l'havia inspirat (Ashley Randele)

De fet, vivia a tocar de la ciutat on transcorria la seva pel·lícula de referència i es feia dir Thomas, com el protagonista.

"Va ser premeditat, no es tractava només de robar diners, sinó de tenir l'oportunitat d'escapar i començar de nou", assegura la filla, que amb els anys ha entès alguns detalls que li havien passat desaparcebuts.

Randele sempre duia barba --a diferència del moment de l'atracament, quan anava ben afaitat-- i gairebé mai es va treure la gorra en públic.

I, com que no tenia passaport, mai va sortir del país, ni tan sols quan la filla i l'esposa li van suplicar que les acompanyés a França en un viatge de l'escola.


Reconstruint la vida del pare

Tant l'esposa com la filla van decidir guardar el secret de Randele, que va morir tot just dos mesos després de la confessió.

Més tard, això sí, la filla s'ha dedicat a investigar més detalls del passat del seu pare, i ha arribat a conèixer alguns dels amics i fins i tot parelles que va tenir de jove.

A més, la policia va presentar-se a la porta de casa mig any després que el pare morís. Una font anònima els havia enviat l'esquela de Thomas Randele assegurant que era Ted Conrad.

El cas s'havia resolt, però la filla encara té coses a dir-hi a través d'un pòdcast en què està decidida a donar la seva versió dels fets i honorar la memòria del pare.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut