Aula de la UPF amb alumnes fent la selectivitat
Aula de la UPF amb alumnes fent la selectivitat

Nietzsche, Adolfo Suárez i el Black Friday, a la segona jornada de selectivitat

Als 32.000 alumnes catalans que s'han presentat aquest matí, també els han preguntat sobre la Guerra Civil, el catalanisme i els assassinats d'Atocha

RedaccióActualitzat

Avui s'han fet els exàmens d'Història, Filosofia i llengua estrangera, a més de matemàtiques aplicades a les ciències socials, història de l'art, disseny i altres matèries de modalitat.

A filosofia Nietzsche i Locke. A història, preguntes sobre el catalanisme durant la Restauració, els assassinats dels advocats laboralistes d'Atocha, el govern d'Adolfo Suárez o l'esclat de la guerra civil a Catalunya. El matí s'ha acabat amb l'examen d'anglès, on havien de respondre a preguntes d'un text titulat "La veritable història del Black Friday" i escoltar una entrevista radiofònica sobre si els insectes són o no un aliment de futur.

Prova d'Història

L'examen de Selectivitat d'Història, ha obert la segona jornada de les proves d'accés a la universitat, ha preguntat pel catalanisme durant la Restauració a partir d'un text de Josep Torras i Bages, els assassinats d'Atocha, el sistema polític de la Restauració i la Guerra Civil a Catalunya.

En la primera opció de l'examen, els alumnes han hagut de respondre una sèrie de preguntes sobre els corrents del catalanisme durant la Restauració a partir d'un fragment del text 'La tradició catalana: Estudi del valor ètic i racional del regionalisme'. L'opció es completava amb una portada de 'La Vanguardia' sobre els assassinats dels advocats laboralistes d'Atocha el 1977, a partir dels quals havien de contestar preguntes sobre la gestió del president Adolfo Suárez en el seu mandat, les característiques principals de la Constitució i la política espanyola fins el 1981.

En l'opció B, els alumnes s'enfrontaven als reials decrets de dimissió d'Antonio Cánovas del Castillo i nomenament de Mateo Sagasta, sobre el qual havien de contestar preguntes sobre el sistema polític de la Restauració i la pèrdua de les colònies espanyoles el 1898. Aquesta segona opció s'ha completat amb, a partir d'un cartell de Carles Fontserè, respondre qüestions sobre l'esclat de la Guerra Civil a Catalunya i sobre els 'Fets de Maig' de 1937, amb les seves causes i conseqüències.

La majoria dels alumnes ha optat per la segona opció: el sistema polític de la Restauració i la Guerra Civil a Catalunya, i han considerat que aprovar és assequible, però no pas treure una nota alta.

Prova de Filosofia

Les opcions de l'examen de filosofia han estat el text "La genealogia de la moral" de Friederich W. Nietzsche i l'"Assaig sobre la intel·ligència humana" de John Locke.

Prova d'anglès

En aquest examen, els alumnes han hagut d'afrontar preguntes de comprensió lectora i escriptura a partir d'un text sobre el fenomen del Black Friday, mentre que la compressió oral s'ha examinat a partir d'un programa de ràdio sobre els insectes com menjar del futur.

Malgrat que els estudiants han considerat "fàcil" aquest examen, han puntualitzat que algunes preguntes podien considerar-se que eren "enganyoses", ja que entre les opcions de resposta la diferència era de "matís".

Les proves seguiran demà amb els exàmens de geografia física, dibuix artístic, llatí, matemàtiques, biologia, cultura audiovisual, grec, literatura catalana i tecnologia industrial.

Anar al contingut