El "Diccionari essencial de la llengua catalana", el DEIEC, es pot consultar per internet (CCMA)

Neix el "Diccionari essencial de la llengua catalana": en línia i amb menys paraules

La nova eina de l'Institut d'Estudis Catalans té definicions més profundes i inclou orientacions d'ús, molts exemples i les conjugacions verbals

RedaccióActualitzat

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha obert al públic el "Diccionari essencial de la llengua catalana", el DEIEC, una nova eina que es pot consultar en línia.

Es tracta d'una obra que només conté les paraules més corrents: 39.300 mots seleccionats entre els més de 70.000 del DIEC, el "Diccionari de la llengua catalana", de l'Institut d'Estudis Catalans.

Menys paraules però més profunditat en les definicions: el nou diccionari essencial conté orientacions sobre com s'han d'utilitzar les paraules, molts exemples i combinacions lèxiques.

 

"Espill", "guipar" o "diner"

A tall d'exemple, el DEIEC explica que "espill" és com s'anomena un mirall en català occidental, que "guipar" és un verb propi d'un registre informal o que "diner" es pot utilitzar tant en singular com en plural.

En els verbs, s'exposa la conjugació per als cinc dialectes. Així, hi trobem que la primera persona del present d'indicatiu del verb "mirar" és "miro" en la variant central, "mire" en valencià, "mir" en balear, "miro" en nord-occidental i "miri" en septentrional. 
 

Separació per síl·labes

I, en aquelles paraules que poden generar dubtes sobre com s'han de separar per síl·labes, hi surt explícita aquesta informació. Per exemple, indica que "bi-e-lo-rus-sos" és la manera correcta de fragmentar la paraula que defineix les persones naturals de Bielorússia.

És un diccionari en línia i el text dels articles és navegable; és a dir, clicant sobre qualsevol de les paraules que en formen part es pot accedir a l'article del mot en qüestió.

El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans ha incorporat 21 paraules noves
El "Diccionari de la llengua catalana", de l'IEC, incorpora cada any paraules noves (CCMA)

15 anys per fer el diccionari essencial

El nou "Diccionari essencial de la llengua catalana" és fruit d'una feina de 15 anys de la Secció Filològica de l'IEC. La nova obra parteix del cabal lèxic recollit al "Diccionari manual de la llengua catalana", editat per l'IEC l'any 2001.

A més, hi incorpora diverses actualitzacions del DIEC, així com les novetats de la "Gramàtica de la llengua catalana" (GIEC) i de l'"Ortografia catalana" (OIEC).

Quin objectiu té: més pràctic i complet

Segons explica l'IEC, aquest diccionari va adreçat a un públic més ampli. L'objectiu és que es converteixi "en una eina de consulta pràctica".

Amb exemples i combinacions lèxiques, volen que sigui especialment útil per a escriptors, periodistes, professors i estudiants de la llengua.

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut