Un activista modifica el nom de l'estació de Foc a la línia 10 del metro (Aliança contra la Pobresa Energètica APE)

"Naturgy es passa les famílies per l'Arc de Triomf": troleig al metro per la pobresa energètica

Activistes i famílies afectades canvien els rètols de 4 estacions per denunciar que empreses com Naturgy, Agbar o Endesa posen l'interès privat per sobre dels drets de les famílies

Quatre parades de metro de Barcelona han canviat de nom aquest dimarts per l'acció d'activistes i persones afectades per la pobresa energètica que n'han modificat els rètols per denunciar el paper de les grans companyies subministradores d'aigua i energia.

Així, l'estació d'Arc de Triomf de la línia 1 s'ha convertit en "Naturgy es passa les famílies per l'Arc de Triomf", i la de Monumental, de la línia 2, ha passat a dir-se  "El benefici d'Endesa és Monumental".

Els beneficis de les elèctriques s'han denunciat a la Monumental (Aliança contra la Pobresa Energètica)


La tercera parada a què s'ha alterat el nom és la de Poble Sec, a la línia 3, que aquest dimarts és "Agbar deixa el Poble Sec", en referència a la sequera, i l'estació de Foc, de la línia 10, és "Foc a l'oligopoli energètic".

 

Qui hi ha darrere l'acció, que denuncia falta de mesures per a les famílies

L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i Enginyeria Sense Fronteres han coordinat aquesta protesta i accions similars que s'han fet a Bilbao, Màlaga, València i Madrid, coincidint amb la Setmana contra la Pobresa Energètica, que s'està fent des del 17 fins al 23 d'aquest mes.

Més de 50 organitzacions d'àmbit estatal hi han donat suport per denunciar situacions com que Naturgy no ha signat un conveni amb la Generalitat de Catalunya per condonar el deute de les llars vulnerables, com sí que ha fet Endesa, i establir mecanismes per evitar que es generi nou deute.

A Naturgy li retreuen no haver acceptat condonar el deute a les famílies vulnerables (Aliança contra la Pobresa Energètica)

L'APE ha posat el focus sobre Naturgy, el segon grup empresarial amb més presència en el mercat elèctric català i el primer en la comercialització de gas, a l'estació de l'Arc de Triomf.

A la companyia energètica amb més presència a Catalunya els afectats per la pobresa energètica li han dedicat una estació --"El benefici d'Endesa és Monumental"-- perquè, amb guanys de 2.398 milions d'euros el 2022, continua vulnerant els drets fonamentals de les llars en situació de pobresa energètica. Reclamen que l'empresa "deixi de tallar la llum a blocs en situació d'ocupació en precari on viuen famílies vulnerables, i que deixi de bloquejar, d'una vegada per totes, la instal·lació de comptadors socials".

A l'estació de la línia 3 "Agbar deixa el Poble Sec", l'APE critica les empreses que "com Agbar, es lucren escandalosament mercadejant amb un dret tan bàsic com és l'accés a l'aigua i al sanejament". I, juntament amb Aigua és Vida i la campanya #NoEnRaja, denuncien la pujada de preu de l'aigua a l'AMB i molts municipis del territori.

El preu de l'aigua i del sanejament s'ha criticat al Poble Sec (Aliança contra la Pobresa Energètica)

A l'estació "Foc a l'oligopoli energètic" es resumeix, segons l'APE, l'objectiu de l'organització.

"Les necessitats de les persones han d'anar sempre per sobre de l'interès privat de les empreses que es lucren amb l'accés a l'aigua i l'energia, que són drets bàsics."

"Lluitem contra l'oligopoli energètic i els mercaders de l'aigua per avançar en drets i garantir que ningú passi ni set, ni fred, ni foscor", expliquen.

 

 

ARXIVAT A:
Pobresa energèticaEnergiaMetro
Anar al contingut