Najat El Hachmi guanya el Premi Nadal de novel·la, i Maria Barbal, el Josep Pla de prosa

Les dues escriptores catalanes s'emporten els màxims premis de l'Editorial Destino

RedaccióActualitzat

Per segon any seguit, els premis Nadal i Josep Pla de novel·la se'ls han endut dues escriptores. Najat El Hachmi i Maria Barbal són les guanyadores d'aquests guardons de novel·la en castellà i en català de l'editorial Destino.

El Hachmi ha aconseguit l'edició número 77 del Nadal amb "El lunes nos querrán", que es publicarà el 10 de febrer. La novel·la versa sobre la recerca de la llibertat per part de les protagonistes, "dues dones a qui els toca  créixer a la perifèria de la perifèria, en un barri que les condiciona i en unes circumstàncies en què ho tenen gairebé tot en contra", ha explicat l'autora.

Maria Barbal ha guanyat el 53è Premi Pla amb la novel·la "Tàndem", que veurà la llum el 3 de febrer. "És una història de felicitat", resumeix Barbal. "Una dona i un home, Helena i Armand, es coneixen i a partir d'aquell moment prenen consciència de tot allò que els té atrapats des de fa anys. Pas a pas, comprenen que per recuperar l'alegria del present cadascú s'ha d'estimar a sí mateix. S'han de concedir la llibertat de viure plenament."

Aquest any, les mesures per la pandèmia han trencat la tradició de cerimònia i sopar a l'Hotel Palace de Barcelona i els premis els han anunciat amb una roda de premsa.

Najat El Hachmi i Maria Barbal (ACN/Pere Francesch)
Najat El Hachmi i Maria Barbal (ACN/Pere Francesch)
 

Najat El Hachmi, nascuda a Nador el 2 de juliol de 1979, ha estudiat Filologia Àrab a la UB. Viu a Barcelona i es dedica exclusivament a la literatura. El 2008 va guanyar el Premi Ramon Llull amb la novel·la "L'últim patriarca" que ha estat traduïda a 10 llengües.

L'escriptora Maria Barbal va néixer a Tremp el 17 de setembre del 1949. Va estudiar Filologia Hispànica i ha exercit la docència. La seva primera novel·la és "Pedra de tartera", del 1985. Barbal també és autora de narracions breus, novel·la per a joves i una obra de teatre. La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, l'aranès, el castellà, l'italià, el francès o el portuguès. Ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi.


Un any de rècord

El jurat del Premi Nadal de Novel·la 2021 estava format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales i la dotació econòmica és de 18.000 euros.

En aquesta convocatòria, la participació ha estat més alta que mai, 1.044 propostes literàries, el triple que l'any passat, en què han predominat treballs introspectius i intimistes, trames policials i esdeveniments històrics.

La novel·la guanyadora el 2020 va ser "El mapa de los afectos", d'Ana Merino.

Al Premi Josep Pla s'hi han presentat 60 obres de tot l'àmbit lingüístic català. Està dotat amb 6.000 euros i el jurat el formaven Laia Aguilar, Antoni Pladevall, Marc Artigau, Montse Barderi i Glòria Gasch.

Novel·les d'actualitat, autobiogràfiques, històriques, policíaques i de sagues familiars han estat els gèneres d'algunes de les obres presentades.

La guanyadora de l'última edició va ser "Pluja d'estels", de Laia Aguilar.

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut