Barcelona

Muriel Casals, de la defensa de les llibertats al lideratge del sobiranisme civil

Després del seu pas per partits d'esquerres, va presidir Òmnium Cultural i, amb la victòria en el 27-S, es va estrenar com a diputada de Junts pel Sí

RedaccióActualitzat

Muriel Casals, filla d'exiliat republicà i de mestra francesa, era economista i havia format part del PSUC i, més endavant, d'ICV. Va ser membre del consell d'administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió entre el 1983 i el 1988, i membre del Consell Català del Moviment Europeu. També va formar part de la junta de l'Ateneu Barcelonès des del 2003 fins al 2007.

Presidenta d'Òmnium Cultural

Muriel Casals se sentia satisfeta el dia de les eleccions a Òmnium Cultural. Era el març del 2010 i havia estat escollida presidenta de l'entitat en un moment d'ebullició política.

"Nosaltres no volem ocupar el lloc d'altres, però volem ser una expressió de la societat civil molt significativa."

Aviat tindria l'ocasió de demostrar-ho, perquè, arran de la sentència del Constitucional sobre l'Estatut, Òmnium va convocar la multitudinària manifestació "Som una nació. Nosaltres decidim". Seria el preàmbul de la massiva marxa de la Diada del 2012, tret de sortida del procés sobiranista. Poc després, Òmnium va fer públic el seu full de ruta. Casals i la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, van ser les cares visibles de la societat civil en aquest procés, amb noves demostracions de força l'Onze de Setembre del 2013 i el del 2014, i amb la campanya pel 9-N.

"El nostre camí cap a l'autodeterminació no té marxa enrere."

Muriel diputada

El 2015 deixa la presidència d'Òmnium per anar de número 3 a la llista de Junts pel Sí i, després de la victòria del 27-S, s'estrena com a diputada.

"Tenim un encàrrec molt clar i molt agradable de complir."

Amb la investidura de Puigdemont, la legislatura s'activa i Muriel Casals presideix una de les comissions clau: la del procés constituent. És només tres dies abans de l'accident.

"Ha sigut una estrena interessant, important, bona, no òptima."

La setmana següent, ja amb el seu escó buit, el president del grup de Junts pel Sí li desitjava una ràpida recuperació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut