eBay es dedica a la subhasta de productes a través d'internet (Europa Press/Monika Skolimowska)

Multa milionària a eBay per enviar paneroles vives a una parella que els criticava a la xarxa

La campanya d'assetjament, l'any 2019, va incloure l'enviament d'insectes vius, d'una corona fúnebre o d'una màscara de porc ensangonada al domicili dels Steiner

RedaccióActualitzat

El gegant del comerç electrònic eBay haurà de pagar una multa de 3 milions de dòlars després que diversos empleats de l'empresa assetgessin, l'any 2019, una parella nord-americana que escrivia, des del seu blog, articles crítics amb aquesta empresa.

La companyia ha estat acusada de sis delictes, entre ells, assetjament, manipulació de testimonis i obstrucció a la justícia, i ha rebut la màxima multa prevista per aquest tipus de casos.

Els actes d'intimidació van començar l'agost del 2019, després d'un article al blog EcommerceBytes --centrat en la indústria del comerç electrònic-- sobre la demanda presentada per eBay que acusava Amazon de robar-li empleats; un article que va molestar als executius d'eBay.

David i Ina Steiner, a Boston, Massachusetts, el dia que van anar a declarar per la campanya d'assetjament rebut (Reuters/Brian Snyder)

La justícia nord-americana ha dictat aquest dijous que diversos executius i empleats d'eBay --entre ells l'antic director de seguretat, Jim Baugh-- van orquestrar una campanya d'assetjament i intimidació contra els bloguers de Massachusetts Ina i David Steiner que va incloure l'enviament per correu al domicili de les víctimes de paneroles i aranyes vives, d'una corona fúnebre, d'una màscara de porc ensangonada o d'un llibre sobre com superar la mort d'un cònjuge.

A conseqüència de l'assetjament, que també va arribar fins al punt de col·locar un GPS al seu cotxe o publicitar el domicili dels Steiner com a seu de trobades sexuals, la parella va quedar "emocionalment, psicològicament i físicament aterrida", segons Joshua Levy, el fiscal de l'Estat en funcions, encarregat del cas.

"eBay va tenir una conducta criminal absolutament horrible. Els implicats en aquesta campanya van fer passar les víctimes per un infern per tal de silenciar-les i protegir l'empresa."

La multa arriba després que set implicats en aquest assetjament ja fossin acomiadats de l'empresa l'any 2020 i condemnats per la justícia poc després. Baugh, considerat el cap de la campanya d'intimidació, és un d'ells, a qui li van caure cinc anys de presó. No va ser el cas, però, del seu superior Devin Wenig, antic conseller delegat d'eBay, acusat per Baugh de ser l'instigador de les amenaces, però que no ha estat acusat en el cas.

L'actual conseller delegat d'eBay, Jamie Iannone, ha qualificat la conducta de la seva empresa, l'any 2019, d'"incorrecta i censurable".

"Continuem demanant les nostres més profundes disculpes als Steiner pel que van patir. Des que van passar aquests esdeveniments, nous líders s'han unit a l'empresa i eBay ha reforçat les seves polítiques, procediments, controls i formació."

La companyia eBay ha acceptat pagar la multa.

ARXIVAT A:
JudicialEstats Units
Anar al contingut