Mossul

Mossul, la segona ciutat més important de l'Iraq, cau en mans de partidaris d'Al-Qaeda

Unes 150.000 persones fugen cap a la veïna regió autònoma del Kurdistan

RedaccióActualitzat

La segona ciutat més important de l'Iraq, Mossul, ha caigut en mans de partidaris d'Al-Qaeda, que han obligat l'exèrcit a retirar-se. Els combats van començar fa cinc dies i els jihadistes de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISIL) han protagonitzat un avenç sense precedents que ha portat el govern, en mans dels xiïtes, a demanar al Parlament que decreti l'estat d'emergència a tot el país.

Les tropes de l'exèrcit i la policia han fugit o han rebut l'ordre d'abandonar la ciutat. Els islamistes han aconseguit el control de l'aeroport internacional de Mossul i altres localitats de la província petrolera de Kirkuk, al nord del país. Han assaltat presons i comissaries i han alliberat més de 2.700 presoners.

En resposta a la progressió islamista ha començat l'èxode de milers d'iraquians. Es calcula que unes 150.000 persones han fugit cap a la veïna regió autònoma del Kurdistan. Alguns expliquen que la ciutat és un infern, plena d'incendis i de morts. A Mossul hi viuen importants minories cristianes, kurdes i turcmanes, que veuen les seves vides amenaçades pels integristes sunnites.

L'ISIL, que controla les zones veïnes de Síria, ja ocupava àmplies zones de la província d'Al-Anbar, entre les quals Fallujah. Després de la conquesta de la província de Nínive amb Mossul, avancen cap al sud per aconseguit la província de Saladin.

L'Iraq corre el risc de partició en tres zones, el Kurdistan, semiindependent al nord; un estat sunnita controlat pels jihadistes al centre, i un estat xiïta al sud, amb Bagdad, la capital, com a principal línia del front dels combats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut