Una imatge de joventut de Zhu Ling, abans de ser enverinada
Una imatge de joventut de Zhu Ling, abans de ser enverinada (Wikimedia Commons)

Mor Zhu Ling, un cas d'enverinament símbol de la impunitat del règim xinès

La dona va ser enverinada fa dècades, quan estudiava en una universitat de les elits comunistes, i el cas es va tancar sense condemna

Sílvia MateuActualitzat

La mort de Zhu Ling a 50 anys ha anat seguida de moltes reaccions a les xarxes socials de la Xina. Ha passat gairebé 30 anys incapacitada, víctima d'un enverinament, un cas que es va fer famós i es va convertir en un símbol de la impunitat de les elits a la Xina.

Zhu Ling era una estudiant de química quan va ser enverinada a la Universitat de Tsinghua, a Pequín, una de les més reconegudes i on han estudiat molts líders comunistes. La principal sospitosa va ser la seva companya d'habitació Jasmine Sun, que formava part del règim comunista i diuen que tenia amistats amb el llavors president del país, Jiang Zemin.

El cas es va tancar sense cap condemna, ja que la policia va considerar que no hi havia prou proves. La família i els amics de Zhu Ling creuen que Jasmine Sun li tenia enveja, cosa que ella ha negat.


Enverinament per tal·li

Zhu Ling es va començar a trobar malament a finals del 1994, li feia molt mal l'estómac i li queien els cabells. La van ingressar en un hospital, es va recuperar i va tornar a estudiar, però mesos després va recaure, amb símptomes encara pitjors, com pèrdua de control muscular i paràlisi facial, era incapaç de respirar sense ajuda mecànica i va quedar greument incapacitada.

Cap metge va poder ajudar Zhu Ling i ningú es podia explicar els símptomes. Un amic de la universitat va fer-los públics a través de grups d'internet, que llavors començaven, per intentar trobar alguna solució.

El cas va ser revisat per metges de molts països, en el que es considera el primer assaig de telemedicina a gran escala.

Es va demostrar que es tractava d'una intoxicació per tal·li, un element químic extremament tòxic que s'usa en raticides i insecticides, tot i que el seu ús s'ha limitat molt des que es creu que pot produir càncer.


Una petició a la Casa Blanca

L'atenció pública sobre el cas va tornar el 2013 quan més de 120.000 estudiants van demanar la intervenció del govern dels Estats Units i que expulsessin Jasmine Sun, que vivia al país nord-americà. Ho van firmar a través de la secció de peticions de la web oficial de la Casa Blanca.

S'exposava que la sospitosa tenia accés a la substància letal i al·legaven que la família tenia connexions polítiques poderoses, cosa que va preocupar el règim xinès, que llavors va censurar les publicacions i els textos que en parlaven i ho va negar tot.

La Casa Blanca es va limitar a qualificar el cas de "tragèdia", sense fer més comentaris sobre la petició.

Ara, la mort de Zhu Ling ha tornat a posar el cas d'actualitat.

 

ARXIVAT A:
Xina
Anar al contingut