Les seves historietes es van convertir en símbol de tota una generació (FOTO: ACN)
Les seves historietes es van convertir en símbol de tota una generació (FOTO: ACN)
Barcelona

Mor Víctor Mora, creador d'"El Capitán Trueno"

Mora, nascut a Barcelona el 1931, havia publicat des del 1960 contes, novel·les i còmics, traduïts a diversos idiomes

Actualitzat

L'escriptor Víctor Mora, novel·lista i guionista d'"El Capitán Trueno", ha mort aquest dimecres als 85 anys.

Mora, nascut a Barcelona el 1931, havia publicat des del 1960 contes, novel·les i còmics, traduïts a diversos idiomes. Un dels més cèlebres van ser els relacionats amb aquest cavaller de l'Edat Mitjana, firmant amb el pseudònim de "Víctor Alcázar", juntament amb el dibuixant Miguel Ambrós. 

Les seves historietes es van convertir en símbol de tota una generació 

Seguint l'estela del personatge més popular va impulsar "El Jabato", "El Corsario de Hierro" i "El Cosaco Verde" i altres herois justiciers, com "Tallaferro", l'"Almogàver" o "Cor d'Acer". Membre del PSUC, Mora va ser detingut amb la seva dona aquell mateix any de 1956, i durant els cinc mesos d'empresonament el va haver de substituir un altre guionista.

A començaments dels anys seixanta es va traslladar a París, on va començar l'obra novel·lística amb "Els plàtans de Barcelona", que continuarà amb "El cafè dels homes tristos", premi Víctor Català el 1966, i madurarà amb "El tramvia blau",  "La dona dels ulls de pluja" i "Entre silencis d'estels i tombes", que l'any 1993 va guanyar el premi Joan Crexells. Les seves historietes es van convertir en un símbol de tota una generació.  

Aquest any se celebra el seixanta aniversari del naixement del Capitan Trueno i l'any 2011 se'n va fer una pel.licula, "El capitán Trueno y el santo grial", dirigida per Antonio Hernández i amb l'actor Sergio Peris Mencheta en el paper de l'heroi.

Mora va obtenir la Creu de Sant Jordi el 1997 i l'any següent va ser nomenat Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres del govern francès. El 1996, Víctor Mora va tenir un accident vascular cerebral, que va aconseguir superar, i fruit d'aquella experiència, va escriure el dietari personal "Diari de bord (sense navegar i a punt de naufragi)". 

Anar al contingut