Silvia Reyes, històrica activista trans
Nombroses associacions del col·lectiu LGTBI+ han publicat paraules de record per a l'activista (El Salto/Luca Gaetano)

Mor Silvia Reyes, històrica activista trans que va participar en el primer Orgull del 1977

Icona del moviment LGTBI+ a Barcelona, Reyes va estar empresonada en diverses ocasions durant la dictadura franquista

Redacció/EFEActualitzat

La històrica activista trans Silvia Reyes, una de les primeres veus a lluitar pels drets LGTBI+ a l'estat, ha mort aquest dimecres als 75 anys. 

Nascuda a Las Palmas de Gran Canària i veïna de Barcelona des de feia més de cinquanta anys, l'activista va assistir a la primera manifestació pels drets LGTBI+ de l'estat: la que va recórrer la Rambla de Barcelona el 26 de juny del 1977.

Per la seva condició trans, delicte sota la llei franquista de perillositat i rehabilitació social, Reyes va estar empresonada en diferents períodes a principis dels anys setanta, inclosa la Model de Barcelona. 

Amiga íntima de Sonia Rescalvo, la dona trans assassinada al parc de la Ciutadella el 1991, va lluitar per la reparació de les que com ella van patir la repressió per la seva identitat de gènere.


El moviment LGTBI+, de dol

Nombroses associacions han transmès aquest dimecres el seu condol i paraules de record per a Reyes, com l'entitat de famílies trans Chrysallis, des d'on han destacat la seva personalitat, o el Front d'Alliberament Gai de Catalunya, que parla d'una activista "incombustible".

L'organització per l'alliberament sexual i de gènere Crida LGBTI ha recordat la seva implicació en la lluita per la defensa del moviment "amb ungles i dents":

L'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha agraït a Reyes "tot el que ha fet a favor del reconeixement, la visibilitat i la dignificació del col·lectiu", mentre que Carla Antonelli, la primera senadora trans a Espanya, ha dit que l'activista és "el record perenne que els drets es defensen amb dents i ungles davant dels feixistes i retrògrads".  
 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Obituari
Anar al contingut