L'escriptora nord-americana Harper Lee
L'escriptora nord-americana Harper Lee

Mor l'escriptora nord-americana Harper Lee

Va escriure "Matar un rossinyol", novel·la que es va convertir en un símbol de la lluita pels drets de la comunitat negra als Estats Units

RedaccióActualitzat

Aquest divendres ha mort l'escriptora nord-americana Harper Lee, segons ha confirmat l'ajuntament de Monroeville, la ciutat d'Alabama on va néixer i on ha viscut pràcticament tota la vida. Lee era coneguda per ser l'autora d'una única novel·la, "Matar un rossinyol", inspirada en fets reals viscuts en la seva infantesa. Aquesta novel·la, publicada el 1960, es va convertir gairebé de seguida en una referència als Estats Units.

L'èxit de la versió cinematogràfica, dirigida per Robert Mulligan un any després, amb Gregory Peck com a protagonista, va donar-li fama mundial. 55 anys després es va publicar la primera versió de la novel·la, titulada "Vés i aposta un sentinella", en què donava una visió diferent del personatge d'Atticus Finch, l'advocat que defensa un jove negre de l'acusació d'haver violat una veïna.

Harper Lee va estudiar a les universitats d'Alabama i d'Oxford, i va ser amiga de l'escriptor Truman Capote des de la infantesa, que la va animar a dedicar-se a la literatura. De fet, Capote és un dels personatges de la novel·la, un nen amic de la protagonista i del seu germà. Amb "Matar un rossinyol" Lee va aconseguir el premi Pulitzer, i la novel·la es va convertir molt ràpidament en un símbol de la lluita pels drets de les minories als Estats Units i en un dels llibres de capçalera a totes les escoles.

Lee no va publicar cap més novel·la, fins que fa un any va sorprendre tothom amb la decisió de treure a la llum la segona obra, que havia escrit abans que l'altra. En aquesta segona novel·la, la nena protagonista s'havia fet gran i tornava al poble a visitar el seu pare, Atticus Finch. En aquell moment se n'adonava que l'actitud del seu progenitor envers els drets dels negres era més ambigua del que havia interioritzat de petita.

Aquesta primera versió, acabada el 1957, no va convèncer l'editora, que li va demanar una nova versió. Després de dos anys de feina colze amb colze entre l'autora i l'editora, el resultat va ser "Matar un rossinyol", l'èxit de la qual sembla que va espantar Lee, que va deixar de publicar.

Anar al contingut