L'uròleg Josep Maria Gil-Vernet, el metge que va fer el primer trasplantament d'un òrgan a Espanya
L'uròleg Josep Maria Gil-Vernet, el metge que va fer el primer trasplantament d'un òrgan a Espanya (Europa Press / @JaumePadros)

Mor Josep Maria Gil-Vernet, el metge que va fer el primer trasplantament a Espanya

Pioner del trasplantament d'òrgans a l'Estat, va practicar el primer trasplantament mundial de testicle humà, ajudat per un equip de 25 especialistes de l'Hospital Clínic

Actualitzat

L'uròleg català Josep Maria Gil-Vernet, que va fer el primer trasplantament d'un òrgan a Espanya, ha mort aquest dijous als 97 anys.

Pioner del trasplantament d'òrgans a l'Estat, Gil-Vernet va portar a Catalunya les tècniques d'urologia més modernes. L'any 1965, va practicar un trasplantament de ronyó a l'Hospital Clínic, en col·laboració amb el nefròleg Antoni Caralps.

També va fer el primer trasplantament mundial de testicle humà, ajudat per un equip de 25 especialistes de l'Hospital Clínic de Barcelona. L'any 1983 va practicar el primer trasplantament estatal de pàncrees i ronyó, amb el doctor Laureano Fernández-Cruz.

 

 

Cirurgià, professor i acadèmic

Nascut el 1922 en una família de metges, Gil-Vernet va llicenciar-se en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona (UB) l'any 1947 i, quatre anys més tard, es va doctorar "cum laude" a la Universitat de Madrid.

Va ser nomenat professor emèrit de la UB i també va exercir de docent a la Universitat Autònoma de Barcelona i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina.

Després de jubilar-se de la seva feina al Clínic, va continuar treballant a la Clínica Teknon de Barcelona i en altres institucions mèdiques catalanes.

 

 

Al llarg de la seva carrera va rebre nombrosos premis i guardons, com el Premi Nacional de Cirurgia, la Medalla d'Or de la Fundació Catalana per a la Recerca, la Medalla d'Or de la Societat Catalana de Trasplantaments i la Gran Creu de l'Orde Civil de Sanitat.

Entre els seus pacients va haver-hi el president de la Generalitat Josep Tarradellas i el rei Joan Carles I.

La seva vocació científica i pedagògica es va completar amb la realització d'unes 90 pel·lícules científiques, premiades amb la Medalla d'Or en el primer Congrés mundial de cinema científic i el primer Premi Golden Eagle.

 

 

Dol a la medicina

Diverses institucions i personatges han lamentat a la xarxa la mort de Gil-Vernet. L'Hospital Clínic, on va desenvolupar la major part de la seva carrera, ha lamentat la pèrdua de l'uròleg, de qui ha destacat el paper de "mentor" per a molts professionals:

 

 

La Societat Catalana d'Urologia ha lamentat la pèrdua d'una "figura cabdal de la urologia catalana":

 

 

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, l'ha qualificat d'"eminent uròleg, internacionalment reconegut":

 

 

El Col·legi de Metges ha definit Gil-Vernet com "un referent reconegut internacionalment":

 

 

ARXIVAT A:
SalutObituariCiència
Anar al contingut