Mor Jordi Vila, veu de sintonies en català com "Bola de drac" i de molts personatges d'anime

Va doblar personatges com el protagonista de "Musculman" o el Mussol de "Les Tres Bessones" i va posar veu a les caretes de "Les tortugues ninja", "Lucky Luke" o "L'inspector Gadget"

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge ha mort, als 76 anys, Jordi Vila, una de les veus més populars del cinema d'animació de TV3 i un dels mestres del doblatge en català. Se'l recordarà sempre, entre d'altres, per ser la veu de la mítica cançó d'obertura de la famosa sèrie d'anime "Bola de drac".

Un tema que ell mateix reconeixia que havia marcat la seva carrera, com explicava fa tres anys en una entrevista al programa Planta Baixa de TV3:

"Mira que n'he arribat a gravar, però és la que més repercussió ha tingut i s'ha mantingut més temps. La sap tothom, pares i nens petits. Dels openings que he gravat, aquest, sens dubte, és el més important."

Fa quatre anys, a més, la va interpretar en directe acompanyat del cantant original de la sèrie en japonès. Va ser en un concert d'homenatge a "Bola de drac" que es va fer a l'Auditori Fòrum i que va anar a càrrec de l'Orquestra Simfònica del Vallès, com s'explica en aquest vídeo:


Musculator, el Monstre Buu o el Mussol de "Les Tres Bessones"

Però la llista de caretes que Jordi Vila va interpretar és molt més llarga i inclou des de "Les fabuloses tortugues ninja" o "Lucky Luke," amb Ramon Llenas, fins a "L'inspector Gadget", "Arale" o "Ranma".

Com a actor de doblatge va ser la veu en català de personatges com el Musculator de "Musculman", el Mussol de "Les Tres Bessones", el Monstre Buu, a la mateixa "Bola de drac" o en Filoctetes, d'"Hèrcules":


Jordi Vila va cantar, de fet, un bon nombre de les sintonies dels dibuixos animats a Catalunya dels anys 90, com han recordat des del sindicat barceloní d'artistes de doblatge, que ha lamentat la pèrdua del seu company, a qui han definit com "la veu de cançons mítiques de tota una generació i una persona excepcional".

L'actriu, cantant i dobladora Txell Sota ha penjat, al seu post de Twitter/X, un missatge d'agraïment que Jordi Vila enviava, fa dos anys, als seguidors del manga en català, a qui considerava la seva "gran alegria" i "peça fonamental" per a la normalització de la llengua:

"Us el dedico als que fa més de 30 anys que heu seguit fidelment el manga el català. Sou els fans de 'Bola de drac' i de tantes i tantes sèries que van ser, són i seran, peça fonamental per a la normalització de la llengua, el català, a la qual ara hem de donar més suport que mai."


"Em consta que molta gent s'ha acostat al català a través de 'Bola de drac' i d'altres sèries d'anime. Heu sigut el nostre millor premi", afegeix Jordi Vila, que conclou: "Em considero un tio de sort", abans d'acomiadar-se amb la veu del Monstre Buu i de l'opening de la sèrie.

 

 

 

ARXIVAT A:
TelevisióCatalà Tv3
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut