Jordi Muxach, el 2016, al seu mas de l'Estartit amb un gos d'atura i el Montgrí al fons (ACN/Casademont L.)

Mor Jordi Muxach, el pastor mediàtic del "Jau, Coloma!"

Guanyador de més de 90 concursos de gossos d'atura, seguia ensinistrant-ne i fent de pastor a l'Estartit

RedaccióActualitzat

Una frase seva es va fer coneguda arreu de Catalunya: "Jau, Coloma, jau!" El seu autor, Jordi Muxach i Pagès, ha mort aquest dimarts als 61 anys.

L'Ajuntament de Torroella del Montgrí, que fa vint anys li va concedir la Medalla del Montgrí, la màxima distinció cívica del municipi, ha anunciat la mort de Muxach a través del seu compte de Twitter i la seva web. Muxach vivia a l'Estartit, que forma part de Torroella.

 

 

Apassionat de la seva professió de pastor, de la terra i dels gossos d'atura, Muxach va esdevenir una persona mediàtica gràcies, precisament, a la seva participació en concursos de gossos d'atura retransmesos per TV3.

Aquesta mateixa passió, heretada del seu pare, el va portar a organitzar la primera edició del Concurs de Gossos d'Atura de Torroella de Montgrí, la seva població natal, l'any 1992, que després de 26 edicions continua fent-se.

 

Jordi Muxach, el 2016, fent una exhibició de gossos d'atura a l'Estartit (ACN/Casademont L.)

 

A més d'expressar el seu condol per la mort de Muxach, l'Ajuntament de Torroella, a la nota informativa que ha fet pública, explica que "la seva activitat contribuïa a donar sentit i a custodiar un llegat patrimonial molt fràgil" i que, més enllà de la seva projecció mediàtica, "on veritablement destacava era en el seu compromís amb una professió que es troba en retrocés a casa nostra".

Un exemple d'aquest compromís és la granja escola que va posar en marxa al seu mas de l'Estartit, juntament amb la seva dona, Montserrat Vila.

 

Jordi Muxach, el 2016, a l'Estartit, mostrant com s'esquila una ovella (ACN/Casademont L.)

 

Jordi Muxach va participar per primera vegada en un concurs de gossos d'atura quan tenia 15 anys, i amb 18 ja va guanyar el seu primer campionat de Catalunya. N'arribaria a guanyar 17, amb cinc gossos diferents.

Al llarg de la seva vida va guanyar més de 92 primers premis, una tercera part dels quals amb la gossa Coloma, la border collie que probablement és el gos d'atura més conegut de la història.

Va quedar primer tres vegades en el campionat d'Espanya de la modalitat border collie, i també va guanyar concursos de gossos d'atura a Andorra, França i el País Basc.

 

Muxach, amb la gossa Blanca, al "Nadal a tres bandes" de TV3 del 2006

 

A més de fer-se conegut amb els concursos de gossos d'atura, a TV3 va col·laborar en diverses edicions del programa "Nadal a tres bandes" i va intervenir en d'altres, com "Gol a gol", "Divendres" o "La tarda de Mari Pau Huguet".

 

Amb Queco Novell en el programa de TV3 "Trenquin tòpics"

 

L'aparició més recent de Muxach a la televisió va ser aquest 2019, en el capítol "Símbols" de programa "Trenquin tòpics", que conduïa Queco Novell.

Anar al contingut