Joan Guerrero, en una imaatge d'arxiu (Europa Press)

Mor Joan Guerrero, mestre de la fotografia social

Autor de diversos llibres i exposicions, ha estat un dels cronistes gràfics més insignes de Santa Coloma de Gramenet

El fotoperiodista Joan Guerrero, un dels grans representants de la fotografia social, ha mort als 84 anys.

Guerrero va arribar a Catalunya als anys seixanta, provinent de la seva Tarifa natal. Es va instal·lar a Santa Coloma de Gramenet i allà es va convertir en un dels cronistes gràfics més insignes d'aquesta ciutat.

Primer, des de la revista Grama i, després, des d'altres mitjans com El Correo Catalán, El Periódico o El País.

La seva mirada li va permetre fer una fotografia compromesa socialment. I tot plegat amb un tema recurrent, el de la immigració, que ell va viure en primera persona.

Al llarg de la seva trajectòria, va fer reportatges fotogràfics per l'Equador, Nicaragua, el Salvador i el Brasil, on va cooperar amb el religiós Pere Casaldàliga.

El seu treball va ser reconegut amb el Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica (2019), el Premi Singladura d'Òmnium Cultural (2018), la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona (2009) i el Premi Ciutat de Santa Coloma (1998).

Portada del llibre "Guerrer@s" (Europa Press/Catalunya Mirades Solidàries )

L'any passat, per homenatjar-lo, es va publicar el llibre "Guerrer@s" amb imatges de 67 fotògrafs que documenten situacions que afecten mundialment tots els àmbits de la vida, com la vulneració de drets, el racisme i la marginació. Els beneficis es van destinar a la Fundació Arrels.

De les imatges també se'n va fer una exposició col·lectiva a la qual va assistir ell mateix.

L'alcaldessa de Sant Coloma, Núria Parlón, n'ha lamentat la mort. "Gràcies pel teu llegat i els teus valors, que queden immortalitzats en les teves fotografies i en molts dels teus deixebles", assegurava en un missatge a Instagram.

 

ARXIVAT A:
Fotografia
Anar al contingut