Gabriel Ferraté en una intervenció al Parlament el 2013 Gabriel Ferraté en una intervenció al Parlament el 2013 ACN Josep Molina

Mor Gabriel Ferraté, fundador de la UOC i exrector de la UPC

Va ser director general d'Universitats i Investigació de la Generalitat

RedaccióActualitzat

L'exrector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i fundador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Gabriel Ferraté ha mort aquest diumenge als 91 anys.

En un comunicat, la UOC n'ha destacat que va ser un dels creadors d'aquesta universitat per encàrrec del Govern l'any 1994, a l'octubre farà 30 anys. Va ser-ne rector durant deu anys, del 1995 al 2005.

Va acceptar el repte proposat pel Govern amb la condició de fer "una universitat diferent" i es va proposar "trencar les barreres de l'espai i del temps a través de les noves tecnologies" en un temps en què "l'internet públic i popular i la www encara no existien", ha recordat la universitat.

Dilluns es farà un minut de silenci al campus de la UOC al Poblenou de Barcelona. La UOC i la UPC, a més, treballen per fer-li un homenatge conjunt en els pròxims mesos.

El 1972 va assumir el càrrec de rector de la UPC, que va mantenir fins al 1994.

 

Enginyer de formació

Nascut a Reus el 1932, Gabriel Ferraté i Pascual era enginyer industrial i perit agrícola, però la vida professional i investigadora el va portar a la informàtica, l'automàtica i la robòtica.

Gabriel Ferraté al 1995, quan naixia la UOC (UOC )

Des del 1968 va ser catedràtic d'Automàtica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona, centre universitari que va dirigir del 1969 al 1972.

Del 1972 al 1994 va ser rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb un parèntesi del 1976 al 1978, quan va ser nomenat director general d'Universitats i Investigació de la Generalitat, i més tard director general de Política Científica del Ministeri d'Educació.

També va ser membre del comitè executiu de la International Federation of Automatic Control (IFAC), director de l'Institut de Cibernètica i vicepresident del Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), president de l'Institut Cerdà i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i del Centre de Lectura de Reus.

Ferraté va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Madrid i per la Universitat de Lleida i el 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. L'any 2017 la UOC li va lliurar la Medalla d'Honor.

ARXIVAT A:
ObituariUniversitat
Anar al contingut