Erik el Belga va robar sobretot en esglésies, catedrals i monestirs, però també a museus

Mor Erik el Belga, cèlebre i prolífic lladre i falsificador d'obres d'art

A Catalunya, va ser l'autor del robatori de les figures de l'Arqueta de Sant Martirià de Banyoles, de les quals s'han recuperat 23 peces, però encara se'n busquen 5

Actualitzat

El prolífic lladre d'obres d'art Erik el Belga, un dels més cèlebres del segle XX, ha mort aquest divendres d'un infart als 81 anys a l'Hospital Clínic, a Màlaga, on vivia des de fa anys.

Conegut arreu d'Europa per diversos robatoris, va acabar concedint entrevistes per explicar els seus actes i fins i tot escrivint un llibre de memòries.

Un dels seus robatoris més sonats va ser el de les peces de l'arqueta de Sant Martirià del monestir de Banyoles el 1980, un reliquiari gòtic del segle XV.

Durant aquests anys, Banyoles ha pogut recuperar 23 peces de l'arqueta, però encara se'n busquen cinc.

De fet, l'advocat que porta el cas, Carles Mascort, ha explicat aquest divendres a través del seu compte de Twitter que continua treballant en la recerca de les peces.

 

El Ministeri de Cultura va aconseguir recuperar l'arqueta quan estava a punt de subhastar-se a Londres. Fins llavors havia estat en mans d'una col·leccionista holandesa.

El robatori de l'arqueta de Sant Martirià és el més important de Catalunya. En una entrevista a Catalunya Ràdio, va admetre que va robar l'arqueta gòtica amb complicitats des de l'interior del convent.

Però Erik el Belga no va ser jutjat perquè el cas havia prescrit.

L'arqueta de Banyoles, en una imatge d'arxiu (ACN)

Més de 6.000 obres robades

Nascut a Nivelles (Bèlgica) el 1940, el seu nom autèntic era René-Alphonse-Ghislain van den Berghe.

Erik el Belga va robar més de 6.000 obres d'art a tot Europa, bàsicament en esglésies, catedrals i monestirs. A Espanya, va actuar sobretot a Catalunya, l'Aragó i Castella i Lleó. En total se li atribueixen més de 600 cops.

També va protagonitzar diversos robatoris a museus de tot Europa, on substituïa l'obra original per una falsificació.

Erik el Belga va ser detingut tres vegades. La primera, el 1966, a Espanya. Deu anys després va ser detingut a Bèlgica, però va aconseguir escapar i es va instal·lar a Espanya, on va tornar a ser detingut el 1982. Va passar tres anys a la presó Model de Barcelona. El 1985 va quedar en llibertat a canvi d'ajudar a recuperar les peces robades.

"Por amor al arte" són les seves memòries, on repassa la seva intensa vida i explica algunes claus del tràfic d'obres d'art, però sense donar gaires detalls sobre alguns dels robatoris d'art sacre que va fer i sense revelar mai quins van ser els seus còmplices.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut