El crític teatral Joan Anton Benach, durant una entrevista a TV3
El crític teatral Joan Anton Benach, durant una entrevista a TV3

Mor el periodista cultural Joan Anton Benach, degà de la crítica teatral catalana

Benach va escriure crítiques a El Correo Catalán, La Vanguardia i El Temps i, des de l'Ajuntament de Barcelona, va revitalitzar la programació del Grec

Redacció/AgènciesActualitzat

El crític teatral i periodista cultural Joan Anton Benach ha mort aquest dissabte a la tarda, segons ha comunicat el Teatre Lliure. Benach, nascut a Vilafranca del Penedès l'any 1936, era el degà de la crítica teatral catalana, que va començar a exercir l'any 1966 al diari El Correo Catalán i més tard a La Vanguardia, on va escriure entre 1985 i 2015. També va escriure crítiques teatrals a la revista El Temps.

Entre 1979 i 1983 va ser delegat dels Serveis de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, des d'on va revitalitzar la programació del Festival Grec i va impulsar un ambiciós programa d'exposició i dinamització dels museus. Des de l'Ajuntament, va portar grans noms del teatre internacional, com Peter Brook, al Mercat de les Flors.

Va ser patró de la Fundació Teatre Lliure des dels seus inicis, com ha recordat el teatre en un missatge en què el defineix com "una figura clau del nostre sector i per a la cultura de la ciutat":


L'any 1985, Benach va ser el comissari de l'exposició "Catalunya, fàbrica d'Espanya" i, l'any següent, va fundar i dirigir la revista Barcelona, Metròpoli Mediterrània, amb l'objectiu de modernitzar la reflexió sobre la ciutat.

En el camp del periodisme, va ser un dels iniciadors del circuit català de TVE, on va dirigir programes com "Tot art" (1976-1979).

L'any 1979 va guanyar el premi Joan Santamaria de narració amb "Ball de garces".

Entre els seus llibres, hi ha també una biografia de J. Hernández Pijuan, i assaigs sobre Maiakovski, J. M. de Sagarra i el teatre català de postguerra.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat el paper de Benach en l'impuls al Grec i la visita de Peter Brook:

 

 


 

 

 

ARXIVAT A:
ObituariTeatre
Anar al contingut