Mor el ginecòleg Santiago Dexeus, pioner de les tècniques de fecundació in vitro a Catalunya

Membre d'una reconeguda nissaga de ginecòlegs, ha mort als 88 anys

RedaccióActualitzat

El ginecòleg Santiago Dexeus i Trias de Bes ha mort a Barcelona als 88 anys. Membre d'una reconeguda nissaga de ginecòlegs, va ser un dels pioners a prescriure les pastilles anticonceptives i també a impulsar les tècniques de fecundació in vitro.

Dexeus (Barcelona, 1935) era fill del també obstetre Santiago Dexeus i Font, germà de Josep Maria Dexeus --amb qui va fundar l'Institut Dexeus, clínica de la qual a inicis dels 2000 va ser cessat-- i pare de Damian Dexeus, amb qui des del 2016 dirigia un centre ginecològic vinculat a la Clínica Corachan.

Dexeus va impulsar tècniques pioneres com el diagnòstic precoç de càncer, la colposcòpia, la cirurgia oncològica, la primera laparoscòpia ginecològica o la mastologia. 

En l'àmbit docent, Dexeus va ser director de la càtedra d'investigació en obstetrícia i ginecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i també va ser ponent de la Universitat de Chicago, de la Universitat Harvard i de la Universitat de Miami. El 1996 la Universitat de Coïmbra el va nomenar doctor honoris causa.

La Generalitat el va guardonar amb la Creu de Sant Jordi el 2009, i també va rebre un ampli reconeixement internacional per la seva llarga i exitosa carrera professional. 


Pioner en la reproducció assistida

El 1973, juntament amb el seu germà, va fundar l'Institut Dexeus, continuador de la Clínica Mater --la primera maternitat privada a l'Estat, fundada pel seu pare. Va ser director del Departament de Ginecologia i Obstetrícia fins al 2004, quan en va ser destituït després de certes desavinences. 

Durant aquesta època el centre va aconseguir diferents fites, com la introducció de l'epidural per l'anestèsia durant el part (1973), la primera inseminació artificial (1978) i la primera fecundació in vitro (1984).

Actualment, el centre és l'Hospital Universitari Dexeus, que forma part del Grup Quirón. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Women's (@womenscd_)

 

 

El ginecòleg va participar en el programa "(S)avis" de TV3 el 2016. Podeu veure l'entrevista aquí:

ARXIVAT A:
SalutObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut