Mor el compositor i assagista Josep Soler

Considerat un dels autors catalans de música contemporània més importants de les últimes dècades, deixa una obra immensa, que inclou 16 òperes

Actualitzat

El compositor, teòric de la música i pedagog Josep Soler ha mort aquest diumenge als 87 anys. 

Deixa una obra immensa: 150 peces per a piano, 7 simfonies, quartets de corda, oratoris... i 16 òperes, de les quals només "Oedipus et Iocasta" va ser estrenada a Catalunya.

Considerat un dels autors de música contemporània més importants de les últimes dècades a l'estat espanyol, Josep Soler va rebre els premis més importants, com el Premi Nacional de Música de Catalunya i també el d'Espanya, però el 2013 va rebutjar la Medalla d'Or de les Belles Arts espanyola per estar en desacord amb la política cultural i educativa del Partit Popular.

Va començar els estudis de música a la seva ciutat natal, Vilafranca del Penedès, fins que el 1960 va marxar a París, on va ser deixeble de René Leibowitz i Cristòfor Taltabull.

La seva música va adquirir personalitat pròpia partint de la primera influència de la música atonal o dodecafònica i de l'expressionisme de Mahler i Strauss.

Va publicar una dotzena de llibres sobre teoria musical i estètica.

Era membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des de 1982 i director honorífic del Conservatori Professional de Música de Badalona. Va ser professor dels conservatoris superiors de Barcelona i de Badalona.

Per ell, la creació havia d'anar lligada a l'ètica, i fer música era "resistir".

 

ARXIVAT A:
ObituariMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut