Bunny Wailer en un concert el 2008 (Smile Jamaica)

Mor Bunny Wailer, fundador del grup de reggae The Wailers amb Bob Marley

Reconegut per la seva aportació i difusió mundial del reggae, ha mort a Jamaica als 73 anys

Cantant, compositor i percussionista, Bunny Wailer era tota una llegenda del reggae. Un dels fundadors de l'icònic grup jamaicà The Wailers juntament amb Bob Marley, ha mort aquest dimarts als 73 anys.

El manager de la banda, Maxine Stowe, ha confirmat la mort del músic al diari Jamaica Observer.

No n'ha transcendit la causa, però Wailer ha estat ingressat en diverses ocasions des que l'any passat va partir un segon vessament cerebral.
 

 

Bunny Wailer va néixer el 10 d'abril de 1947. Es deia Neville Livingstone i també va ser conegut com a Bunny Livingstone. Era natural de la parròquia de Santa Ana, a Jamaica. Des de ben petit va ser amic de Bob Marley, una amistat que va durar fins a la mort del cantant el 1981, als 36 anys.

Tots dos van entrar al món de la música de la mà de Joe Higgs, conegut com "el padrí del reggae", que els va presentar Peter Tosh.

El trio format per Marley, Wailer i Tosh va començar la seva aventura musical a la capital jamaicana, Kingston. Poc després se'ls van afegir el cantant Junior Braithwaite i les coristes Beverley Kelso i Cherry Smith.

En la recerca per posar-se un nom van debatre entre The Teenagers i els Wailing Wailers. Però, al final, es van quedar amb The Wailers.
 

Un cop format el grup i amb el nom decidit, amb el segell Studio One van llaçar el tema "Simmer down", escrit per Marley, que va ser número u a Jamaica.

Braithwaite, Kelso i Smith es van separar del grup i Marley, Wailer i Tosh van quedar com a líders de la banda Bob Marley and The Wailers. El 1965 van llançar el seu primer disc, "The eailing wailers". Una altre destacat disc del grup va ser "Catch a fire", el 1973.

Fins aleshores el reggae a Occident era pràcticament desconegut, però gràcies als seus treballs de pioners la presència d'aquesta música jamaicana va canviar radicalment.

Bob Marley & The Wailers, "Stir it up", en directe a The Old Grey Whistle, el 1973:
 


En solitari, Wailer va llançar "Blackheart man" el 1976, i "Rock'n'Groove" el 1981.

En un principi, Bunny va treballar l'estil roots reggae, amb missatges polítics i espirituals. Més tard es va decantar pel dancehall, menys compromès, que també li va anar força bé.

Va rebre el Grammy al millor àlbum de reggae els anys 1990, 1994 i 1996.

Concert en directe de Bunny Wailer al festival Rototom de Benicàssim, el 2015:
 


Alguns dels temes més coneguts de Wailer són "Cool runnings", "Ballroom floor", "Crucial" i "Bald head Jesus".

El 2017, el govern jamaicà va premiar Bunny Wailer amb l'Ordre del Mèrit i el 2019 el va reconèixer amb el premi Reggae Gold per la seva contribució a la música jamaicana.

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut