Mor als 76 anys el mític periodista Àngel Casas, pioner del talk show a Catalunya

Àngel Casas va dirigir i presentar el programa "Àngel Casas Show", el magazín de referència de la primera etapa de TV3 i els últims anys també va escriure novel·les i relats

RedaccióActualitzat

El periodista Àngel Casas ha mort aquest dissabte als 76 anys. El presentador del programa "Àngel Casas Show", el magazín de referència de la primera etapa de TV3, tenia problemes greus de salut: feia dei anys que tenia un càncer de pàncrees, el 2020 li van trasplantar un ronyó i una malatia rara, la calcifilaxi, va fer que l'any passat li amputessin les dues cames.

Amb tot, com ell mateix explicava, se'n va sortir prou bé i es va dedicar, ja retirat de periodista, a escriure novel·les i relats.

Àngel Casas, fotografiat el gener passat
Àngel Casas, fotografiat el gener passat (ACN)

Va néixer el 17 d'abril del 1946, al barri de Sants de Barcelona, i, abans de portar l'entreteniment a TV3, va forjar-se com a comunicador i divulgador a la premsa i a la ràdio, fins a esdevenir un referent del periodisme musical.

Treballa com a guionista i presentador del programa "Musical Express", de Televisió Espanyola (1980-83), en què posa en escena les últimes novetats del panorama espanyol i internacional.

El 1988, aterra a Catalunya Ràdio per presentar "Àngel Casas i companyia", emissora on torna l'estiu del 2008 per posar-se al capdavant de l'espai "De memòria"

La màxima popularitat, però, li arriba amb l'"Àngel Casas Show" de TV3, entre 1984 i 1988, un talk show amb varietats, entrevistes i actuacions musicals que, en la primera temporada, s'emet des de la discoteca Studio 54 de Barcelona i, posteriorment, es trasllada a un estudi de televisió.  

Àngel Casas amb Joan Collins a TV3
Àngel Casas va portar al seu programa grans estrelles del panorama internacional, com Joan Collins (CCMA)

Casas també era expert en l'escena musical catalana i va col·laborar en dos documentals de Francesc Bellmunt, "La Nova Cançó" i "Canet Rock". Després de l'"Àngel Casas Show" va muntar una productora de televisió i va continuar fent programes tant a TV3 com TVE, sense deixa la ràdio del tot.

Des del 2008 fins al 2014, quan la malaltia el va obligar a jubilar-se, va ser director de Barcelona Televisió.

Els últims anys els va dedicar a escriure i ha publicat diversos llibres de narrativa. L'últim, "L'agonia de Bakunin", l'abril passat. 

A la dècada del 2000, va publicar les novel·les "Fred als peus" i "L'home a qui se li precipitaven els esdeveniments", i també "Memòries d'altres", sobre els personatges que havia entrevistat al llarg de la seva vida. I és que pels seus programes van passar noms com Richard Gere, Joan Collins, Rock Hudson, Jane Birkin, Bob Marley, Ben Johnson, Celia Cruz, Sydney Rome, Cicciolina i Jackie Chan, entre molts d'altres.

Àngel Casas va guanyar dos Premis Ondas, i el 2007 li van concedir la Creu de Sant Jordi.


Programació especial a TV3

L'octubre de l'any passat, TV3 li va dedicar una nit especial per homenatjar el pioner del talk show i mestre del periodisme musical. Un documental i un programa especial amb grans personatges del món de la televisió i la música van acompanyar el cèlebre periodista a fer un recorregut per la seva trajectòria:

 

En el documental del "Sense ficció", "Àngel Casas tal com raja", repassava la seva carrera i relatava amb el seu humor i ironia les circumstàncies que van posar en risc la seva vida.

El seu director, Josep Rovira, l'ha recordat en una entrevista al canal 3/24, en què, entre altres coses ha lloat la seva manera de fer entrevistes, amb un segell propi. "Era una persona que es mostrava com tímida, que provocava aquesta proximitat amb l'entrevistat que feia que expliquessin coses que potser no havien explicat abans", ha explicat. "Sota l'aspecte de timidesa, entrava en els personatges". 

Pots veure el documental aquí:

 

Tant el documental com el programa especial s'emeten aquest dissabte a la tarda a TV3.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha lamentat profundament la seva mort.

ARXIVAT A:
Televisió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut