Montserrat reconeix que el monjo Andreu Soler va ser "un depredador sexual" d'escoltes

La comissió d'investigació sobre els casos de pederàstia descobreix també dos casos d'abusos sexuals a escolans el 1968

Mireia Prats i RieraActualitzat

El monestir de Montserrat acaba de fer públic el resultat de la investigació sobre els casos de pederàstia que apuntaven a un monjo de la comunitat. El demolidor informe dels investigadors sobre abusos sexuals a Montserrat constata que el germà Andreu M. Soler, monjo responsable dels escoltes entre els 70 i els 90, va ser un "depredador sexual i un pederasta". La comissió descobreix també dos casos d'abusos sexuals a escolans el 1968.

L'informe conclou que el germà Andreu Soler va abusar de nois durant els trenta anys que va estar de director dels escoltes. Els investigadors també destapen dos casos d'abusos sexuals a l'escolania entre els anys 1960 i 1968 per part d'un monjo que va abandonar la comunitat i la vida religiosa.

Els monjos actuals demanen perdó i es posen al costat de les víctimes. Per això, crearan la figura d'un delegat de protecció de menors, que serà un professional extern al monestir.

 

El portaveu de l'abadia ho explica a TV3

Una comissió formada per laics, externs a la comunitat, a qui el pare abat va encarregar el març passat que investiguessin què hi havia darrere les denúncies d'abusos sexuals per part del monjo Andreu M. Soler, mort el 2008.

L'informe el van entregar el 2 de juliol, però no s'ha fet públic fins aquest divendres perquè, segons Montserrat, l'abat ha estat tot l'estiu fora.

Bernat Juliol, portaveu del monestir de Montserrat (CCMA)

 

En declaracions a TV3, el monjo Bernat Juliol, portaveu del monestir de Montserrat, explica que després que la comissió es va entrevistar amb les víctimes i va contrastar els fets amb els testimonis, els investigadors van acabar definint Andreu Soler com "un depredador sexual i pederasta", que va abusar de nois de l'entorn dels escoltes durant gairebé 30 anys (1972-2000), període en què va ser director dels Nois de Servei.

Segons els investigadors, un metge, una advocada i una psicòloga, els abusos que cometia el germà Andreu responen a un mode de vida.

"Responen a un mode de vida, a un patró repetitiu sense penediment, ni propòsit de canvi ni admissió de la culpa. I aquest últim cas és més dolorós, totalment censurable i incriminable."

 

 

La comissió d'investigació va rebre dotze denúncies al "mail" transparencia.montserrat@gmail.com, una adreça que encara està oberta per si alguna víctima la vol fer servir per denunciar el seu cas.

Després de tres mesos d'entrevistes amb les víctimes i amb alguns monjos del període en què el germà Andreu va ser el responsable dels escoltes, es reconeix que no es va actuar com hauria calgut.

La comissió diu que "no es pot concloure si es va amagar el que va passar o simplement es va actuar per desconeixement de la situació, ja que hi ha versions contradictòries".

Afirmen, però, que les víctimes han coincidit a dir que "hi havia rumorologia suficient per justificar una acció encaminada a reunir els pares, actuar contra el germà Andreu o haver-lo apartat preventivament dels Nois de Servei".

 

"Era un seductor que enredava les seves víctimes"

La pregunta que es fan avui molts monjos benedictins és com se'ls va colar un germà pederasta dins la comunitat.

El 1972 no hi havia els filtres que hi ha avui dia. Ara, els postulants han de fer tests psicotècnics i ha nde passar dures proves durant anys per ser acceptats com a monjos benedictins. Però és que, a més, tothom qui el va conèixer coincideix a definir-lo com una persona encantadora, un seductor.

En la majoria dels casos, les víctimes han relatat que se'ls va acostar amb dots de simpatia i entusiasme fins al punt que els enredava i es guanyava la seva confiança per poder abusar sexualment d'ells. En alguns casos, però, "el germà Andreu va utilitzar la violència".

Els investigadors expliquen que "amb el pas del temps s'observa un agreujament del delicte i més urgència en la seva realització".

Hi ha víctimes que van patir la reincidència del seu agressor durant anys.

 

"Dos abusos a l'escolania"

La comissió ha descobert també dos casos d'abusos sexuals a escolans el 1968.

Un monjo va abusar dels dos escolans una vegada i s'ha constatat que el que era aleshores abat, Cassià Maria Just, "va actuar amb celeritat i transparència; un cop va tenir coneixement dels fets, es va reunir amb els pares, es va entrevistar personalment amb els escolans i va prendre decisions concretes i definitives per allunyar el monjo agressor del contacte amb menors". El 1980, aquest monjo va deixar la vida religiosa i va marxar de Montserrat.

L'escolania té cada any 50 alumnes d'entre 9 i 13 anys, que estan protegits pels protocols contra abusos sexuals del Departament d'Ensenyament de la Generalitat i també pels de l'Associació d'Escoles Cristianes.

En els darrers 40 anys no hi ha hagut cap denúncia d'abusos sexuals per part d'escolans.


Recomanacions de la comissió

La comissió s'ha dissolt un cop s'ha entregat aquest informe, però els seus experts han escrit també unes recomanacions que Montserrat ja ha dit que es fa seves i que, per tant, posarà en marxa amb celeritat.

Una de les més destacables és la creació d'una figura externa que vetlli perquè no torni a passar: un delegat de protecció de menors, que serà un professional extern al monestir, i amb qui es podrà contactar sempre que es vulgui a través d'una adreça de correu electrònic.

Montserrat anuncia que ampliarà el protocol de protecció de menors, i que posarà en coneixement l'informe de la comissió a la Fiscalia, el Síndic de Greuges, el Vaticà i la seu central de la congregació benedictina.

ARXIVAT A:
Pederàstia EsglésiaMenorsAbadia de Montserrat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut