Barcelona

Montilla a CiU: "Poden defensar l'Estatut tant com jo, més que jo no"

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha defensat l'acord de finançament i ha criticat la posició de CiU, que es mostra contrària al nou model, que compleix l'Estatut a què ells van donar suport. En una entrevista a TV3, Montilla ha assegurat que li sap greu l'actitud de CiU, que "ha optat per "desqualificar el govern, fos quin fos el resultat". "Hi ha hagut acord i és bo"."Jo accepto les crítiques, el que no accepto són lliçons", perquè "hi ha molta gent que pot defensar l'Estatut tant com jo, més que jo no".

Actualitzat
Sobre el debat monogràfic de dijous al Parlament de Catalunya, Montilla ha dit que ell tornarà a oferir la "mà estesa" a CiU perquè "és bo" per a Catalunya. "Em sap greu que en temes de país CiU no hi sigui", ha afegit.

El president de la Generalitat ha recordat que l'acord és fruit "d'un procés llarg, tens i difícil" i que ha tingut moments complicats", fins i tot moments en què les negociacions s'han paralitzat. "Aquest acord ha estat possible gràcies a l'Estatut, un text que va ser possible gràcies a CiU". L'actitud de la federació nacionalista ara davant del nou model de finançament podria respondre a determinades estratègies que "tenen més relació amb interessos de partit o amb les pròximes eleccions".

Preguntat sobre les concessions en les negociacions, Montilla ha explicat que l'única ha estat el temps, perquè el nou model de finançament s'hauria d'haver tancat ara fa un any.

Les xifres

Montilla ha explicat que les xifres del govern català "tenen un precisió concreta amb una forquilla que és l'evolució del creixement dels recursos. Les nostres no són estimacions per sobre, sinó que responen al model que hem pactat i a un model que revisarà cada any" l'increment de població junt amb altres "variables que preveu l'Estatut"

Això s'anirà fent en les reunions de la Comissió Bilateral que s'aniran produint de manera puntual.

La sentència del TC


El president de la Generalitat s'ha mostrat convençut de la constitucionalitat de l'Estatut de Catalunya i ha previst que fins després de l'estiu no hi haurà una sentència, tot i que ha matisat que "és només una intuïció". 

Montilla ha subratllat que "l'Estatut és una llei orgànica, aprovada" al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats i "ratificada pel poble de Catalunya. A diferència d'altres lleis, aquesta es fa amb un pacte entre les cambres, és a dir, "un pacte polític que està per sobre de les sentències jurídiques".

Si finalment hi ha una retallada, "haurem de fer les coses amb la major unitat possible i sense cap renúncia", ha afegit el president de la Generalitat.

La reedició del tripartit?

Sobre la possible reedició del tripartit que va anunciar el líder d'ICV, Joan Saura, Montilla ha afirmat que l'executiu està format per tres formacions que "tenen elements en comú" i també punts diferencials. Per tant, a Catalunya no es pot considerar que hi hagi bipartidisme, "perquè hi ha formacions amb perfil propi". "Ara hi ha un govern i un pacte per aquesta legislatura". D'aquí a un any, "hauran de parlar els ciutadans".

Candidat a les pròximes eleccions?

"Això ho haurà de decidir el PSC. Jo tindré la disponibilitat si m'ho demanen". Ara per ara "no penso en les eleccions, estic pensant en l'obra de govern i en el desplegament de l'Estatut". Amb l'acord de finançament "hem assolit un objectiu important, però la societat catalana té problemes. Mentre això sigui així, el govern no pot estar plàcid, sinó que ha de mirar pels interessos" dels ciutadans.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut