Pep Guardiola llegeix la declaració de l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI a l'escenari de Montjuïc
Barcelona

Demostració de força del sobiranisme després de la convocatòria de referèndum

Entre 30.000 i 40.000 persones, segons les fonts, s'han aplegat a Montjuïc

RedaccióActualitzat

Les entitats sobiranistes han fet aquest migdia una concentració a Montjuïc per visibilitzar el suport al govern després de l'anunci de data i pregunta. Ha estat el primer acte unitari i multitudinari a favor del referèndum amb la data de l'1 d'octubre a l'horitzó.

La concentració ha volgut fer ben visible el suport de les entitats independentistes al govern després que Puigdemont donés a conèixer, divendres passat, la pregunta del referèndum i la data: l'1 d'octubre.

L'acte ha començat puntual a les 12 del migdia a l'escenari de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, símbol de les quatre barres, al davant del Palau Nacional de Montjuïc.

L'acte ha comptat amb l'assistència de representants de tots els partits a favor del referèndum, a banda dels convocants, l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència.

Al voltant de les fonts de Montjuïc i per tota l'avinguda Maria Cristina s'han aplegat milers de persones, 40.000 segons els organitzadors de l'acte. Una xifra que la Guàrdia Urbana de Barcelona ha rebaixat fins a les 30.000 les persones.

L'acte ha començat amb la interpretació de la cançó de Raimon "Jo vinc d'un silenci".

 

 

Després de la intervenció de diversos alcaldes de poblacions catalanes, Cesk Freixes ha interpretat "Venim del nord, venim del sud" de Lluís Llach, que ha acabat amb un "Visca la terra".

L'encarregat de llegir el manifest de suport al referèndum i a la Generalitat ha estat Pep Guardiola, en aquests moments entrenador del Manchester City.

En el seu discurs, que ha llegit en català, castellà i anglès, Guardiola ha assegurat que "l'única sortida és votar amb l'Estat en contra", després que s'hagi intentat tot.

 

 

Després del missatge en català, castellà i anglès llegit per Pep Guardiola, ha estat el cantant Francesc Ribera, "Titot", regidor de l'ajuntament de Berga per la CUP, que ha interpretat "Endavant les atxes".

 

Després ha estat el torn de Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana; Jordi Cuixart, d'Òmnium Cultural, i Neus Lloveras, presidenta de l'AMI.

Lloveras ha dit que avui és un dia per celebrar que s'ha iniciat "el primer pas perquè els ciutadans i ciutadanes del país decideixin quin serà el seu futur". Per això s'ha posat al servei del govern de la Generalitat i ha dit que els càrrecs electes no fallaran:

"Un 80 % de ciutadans i ciutadanes demanen referèndum i els alcaldes estarem al costat del govern i assumirem aquelles responsabilitats que ens siguin requerides."

Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, s'ha felicitat que s'hagi tornat a "omplir Maria Cristina una vegada més". Ha citat Vicent Andrés Estellés per dir que "hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot" i ha assegurat que aquest dia serà el proper 1 d'octubre. Corejat per crits d'"independència", Cuixart ha dit que celebren la decisió del govern de convocar el referèndum i ha agraït el suport de milers de catalans que ho han fet possible:

"Gràcies de tot cor, gràcies per les complicitats, pels somriures i per les ganes de viure. No patiu, no tenim por, no podem defallir."

Adreçant-se directament al govern del Partit Popular, i en castellà, Cuixart ha dit que "no hi ha prou presons per posar-hi tots els ciutadans de Catalunya". I ha assegurat que "la bandera de la democràcia i de la llibertat serà a partir d'ara la nostra bandera".

 

 

Jordi Sànchez, president de l'ANC, s'ha adreçat directament al president Puigdemont per agrair-li haver posat data i pregunta:

"El vostre ha estat un gest valent. Tenim data i tenim pregunta clara. Us ho volem agrair, tenim molt clar que les urnes no es negocien. Vosaltres ens heu ofert les urnes per l'1 d'octubre, us demanem que no negocieu amb les urnes, sigueu forts. L'1 d'octubre serem milions davant les urnes, els partidaris del sí i els partidaris del no."

 

L'acte ha acabat amb "El cant de la senyera" i "Els segadors" a càrrec de les principals corals de Catalunya i corejats pels assistents a l'acte.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut