Aquest mètode permet reduir l'impacte de l'ictus abans que el pacient arribi a l'hospital
Aquest mètode permet reduir l'impacte de l'ictus abans que el pacient arribi a l'hospital

Mitigar un ictus comprimint un braç a l'ambulància: tècnica pionera a l'Arnau de Vilanova

Aquesta nova maniobra permet començar a frenar l'impacte de l'accident cerebrovascular abans d'arribar a l'hospital, especialment en els casos lleus

Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Joan Álvarez

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

@PereJoanAlvarez
Actualitzat

Una nova iniciativa de l'equip d'ictus de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida permet millorar el pronòstic dels pacients atesos a l'ambulància.

El tractament consisteix a practicar diferents compressions al braç no afectat per l'ictus, una actuació que afavoreix l'atenció mèdica abans que el pacient arribi al servei d'urgències d'un hospital.

Els responsables d'aquest servei han presentat en un congrés europeu sobre aquesta afecció la nova teràpia, que qualifiquen de "segura, simple i de baix cost".


Acció-reacció

L'anomenada tolerància isquèmica remota consisteix a practicar cinc cicles de cinc minuts de compressió i cinc minuts de descompressió al braç no afectat per l'ictus.

Es tracta d'un aparell semblant al que mesura la pressió arterial i que s'ha aplicat a 200 pacients amb ictus a la mateixa ambulància.

Imatge simulada d'un cervell afectat per un ictus
L'ictus és una de les principals causes de mort a tot el món (iStock)

Segons el cap del servei de neurologia de l'Hospital Arnau de Vilanova, Francesc Purroy, en el cas dels pacients amb ictus lleus, que són una tercera part dels 200 tractats, els resultats han estat satisfactoris.

"Hem vist que, en els grups de pacients que tenien un ictus més lleu, ha afavorit els fenòmens de lluita que tots tenim i ha millorat el seu pronòstic."

L'estudi també ha inclòs el seguiment dels pacients al cap de tres mesos, on s'ha pogut comprovar que els afectats podien recuperar l'activitat que feien abans de l'ictus.

"Alguns --un percentatge petit-- es van recuperar completament. En alguns casos, malgrat persistir alguns dels símptomes, sí que podien fer la seva vida de forma autònoma."

El doctor Purroy, al Congrès Europeu d'Ictus
El doctor Purroy, al Congrés Europeu d'Ictus (ICS Lleida)

L'equip d'ictus de l'Hospital Arnau de Vilanova, juntament amb l'Institut de Recerca Biomèdica i el Sistema d'Emergències Mèdiques, ha presentat els resultats de l'estudi al 10è Congrés Europeu d'Ictus, que s'ha celebrat a Basilea, a Suïssa.

Durant la trobada científica, els professionals d'aquesta unitat de l'hospital lleidatà van rebre, a més, el Premi Diamant, que és la màxima distinció a l'assistència dels pacients amb ictus a l'hospital.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut