Militars britànics comencen a abastir benzineres mentre s'estén la crisi del transport
Militars a les plantes de combustible per transportar els camions cisterna a les benzineres (Reuters/Andrew Boyer)

Militars britànics comencen a abastir benzineres mentre s'estén la crisi del transport

L'Associació de Minoristes del Petroli (PRA) assegura que a Londres i al sud-est del país un 22% de les estacions de servei no tenen combustible

Actualitzat

Des de dilluns, conductors de l'exèrcit britànic distribueixen combustible a les benzineres, que van quedar buides per la falta de transportistes professionals després de l'entrada en vigor del Brexit.

La crisi s'estén a altres sectors que tenen problemes de transport o de falta de treballadors, com als escorxadors, que afecten l'abastiment d'aliments com el porc o les aus, i d'altres porductes com la llet i els medicaments, que no arriben a les botigues. 

Dels 200 militars que presten el servei, un centenar es posen al volant de camions cisterna per distribuir combustible a milers de benzineres, després d'una setmana caòtica, sense precedents al país.

Militars britànics comencen a abastir benzineres mentre s'estén la crisi del transport
Camions cisterna abastint de combustible les benzineres (Reuters/Andrew Boyers)
 

L'Associació de Minoristes del Petroli (PRA) assegurava que a Londres i al sud-est del país, un 22% de les estacions de servei no tenien combustible. Les cues de conductors es van allargar tota la setmana tot i que el govern assegurava que ja no hi havia tanta demanda. 

Gordon Balmer, director de PRA, calcula que recuperar les existències normals a les benzineres pot trigar d'una setmana o 10 dies. Però la falta de conductors afecta l'abastiment d'altres productes i aliments i els agricultors han advertit que l'escassetat de carnissers i treballadors de l'escorxador podria obligar a sacrificar més de 100.000 porcs. El govern admet que hi pot haver problemes fins Nadal.

El primer ministre, Boris Johnson, en una entrevista a la BBC, considerava que els problemes que afronta l'economia britànica responen a "un període d'ajustament" del mercat laboral i a la ràpida recuperació postpandèmia, negant qualsevol relació amb el Brexit. Johnson va puntualitzar que el Regne Unit no "recorrerà a la immigració descontrolada".

De moment, el govern britànic ha hagut de concedir un visat de treball per a finals de mes a 4.700 transportistes d'aliments, i a 5.500 treballadors del sector avícola. I ara ha autoritzat l'entrada temporal al país de 300 camioners estrangers, que disposaran d'un visat de treball de mig any

ARXIVAT A:
BrexitEconomia de butxacaRegne Unit
Anar al contingut