Les flors han tornat a ser importants en la decoració a les cases

Més temps a casa, més flors: se'n dispara la venda per la pandèmia

Els floristes del Maresme calculen que les vendes ordinàries han crescut un 20% respecte al 2019

RedaccióActualitzat

El gran planter de Catalunya, la comarca del Maresme, viu un any excepcional que contrasta absolutament amb les vendes del 2020.

La pandèmia va provocar que els tanquessin els canals de distribució la primavera passada, amb la producció a ple rendiment. Molts floricultors van haver de llençar les plantes i perdre la inversió en l'època més important de l'any. 

L'aturada de les vendes per la Covid-19 els va provocar més pèrdues que les ventades del 2001, quan van destruir els cultius del Maresme. A tot això, s'hi va sumar el fet que les roses no tinguessin sortida per Sant Jordi.

La primavera d'enguany, però, està sent una temporada molt fèrtil per als productors maresmencs. El 23 d'abril es van vendre 4 milions de roses, segons el Gremi de Floristes -- aproximadament, un 9% es produeixen a Catalunya.

Els productors atribueixen l'augment de les vendes de flors a passar més temps a casa per la pandèmia

Ara, els floristes del Maresme calculen que les vendes ordinàries han crescut un 20% respecte al 2019.

Per al viverista Jordi Teixidó, de Cabrera de Mar, el creixement d'aquesta temporada està sent insòlit:

"Porto 35 anys en això i mai a la vida havíem viscut res similar. Tenim tanta feina a encaixar, comercialitzar i vendre-ho, que no tenim temps de plantar."


No poden vendre més quantitat de flors perquè no hi ha espai per plantar. I totes van a la venda, mentre habitualment n'acaben llençant fins a un 10% per falta de demanda.

Els productors atribueixen l'augment de les vendes a nous hàbits generats per la pandèmia: el fet de passar més temps a casa fa que es tingui més en compte l'ornamentació dels balcons i els interiors.

Flors als balcons a Mataró

La gerent de Garden Arenas (Alella), Marta Costa, diu que el creixement del gust per les flors és una tendència homologable a Europa. A Bèlgica, per exemple, les floristeries han estat declarades comerç essencial.

"Comprar una planta era un extra i ara ens comencem a semblar més als nostres companys europeus. Nosaltres anàvem a Holanda, Alemanya, Anglaterra i vèiem que la gent, a més de comprar el pa, també comprava les seves flors o la seva planta i ara això ho estem veient aquí".


Assumpta Noé, floricultora maresmenca, espera que la tendència es mantingui més enllà de la pandèmia:

"El que esperem és que després de la pandèmia, la gent s'hagi acostumat a tenir flors i plantes a casa, perquè alegren molt la vida."

 

A Bèlgica, les floristeries són comerç essencial (CCMA)
ARXIVAT A:
Consum
Anar al contingut