Una noia mirant al buit en una habitació mig a les fosques
A l'inrevés que la gent gran, els joves se senten més sols en l'entorn urbà que en grans ciutats (Pexels/Sofía Alejandra)

Més soledat entre els joves que en gent gran: 3 de cada 10 menors de 25 anys se senten sols

Una de cada cinc persones, el 20% de la població, se senten soles, segons un estudi que alerta que els joves i les persones amb discapacitat són els que més soledat pateixen

RedaccióActualitzat

Dos de cada deu persones se senten soles, segons un estudi presentat a l'Observatori contra la soledat no desitjada. I no és una soledat puntual, ja que el 68% porta en aquesta situació més de 2 anys i el 13% la pateix de forma crònica.

Els joves d'entre 18 i 24 anys són un dels col·lectius que més soledat pateixen --el 35% se senten sols--, fins i tot més que la gent gran. A partir dels 25 anys, la soledat va baixant a mesura que augmenta l'edat, amb el pic mínim als 55 anys, i després torna a augmentar a partir dels 75 anys, quan un 20% de les persones se senten soles.

Les dones pateixen més soledat que els homes i també se senten més soles les persones amb discapacitat, que són les que més aïllades se senten --un 55%-- o les que no tenen feina. Entre els col·lectius més exposats a la soledat també hi ha els que han patit alguna pèrdua --com la viudetat o una separació--, els individus amb menys recursos econòmics o les persones LGTBIQ+, que pateixen més soledat que les heterosexuals.

Dues dones fent un taller al Casal de Gent Gran del Turó de la Peira, a Barcelona (Ajuntament de Barcelona/Júlia Arnau)

Viure en l'entorn rural o en l'urbà és determinant segons l'edat. Entre els joves, la soledat baixa més a les grans ciutats que als pobles, al contrari que amb la gent gran, que se sent més acompanyada a l'entorn rural.

Patir soledat implica un cúmul de factors individuals, culturals i socials, alguns fora del control de la persona que se sent sola i té nombroses conseqüències, especialment en la salut mental i física de les persones.

Per això, professionals de la salut de la Vall d'en Bas van decidir sensibilitzar tothom fent un documental amb testimonis que comparteixen la seva experiència en el món rural, amb les raons que els han fet sentir sols des de la infància fins a la vellesa, passant per totes les etapes de la vida.

Entre els testimonis del documental "Eredia, soledats compartides en el món rural" hi ha el de la Glòria Vergés, que explica en aquest vídeo com es va sentir de sola, tot i tenir família i amics, durant els anys que van trigar a diagnosticar-li l'esclerosi múltiple que pateix.

ARXIVAT A:
Drets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut