Imatge d'una aula on es fan les proves escrites
Els resultats finals no se sabran fins al 4 de setembre (3Cat)

Més de 8.000 persones s'han examinat del nivell C2 de català en 14 localitats catalanes

La xifra d'inscrits s'ha gairebé quadruplicat els últims 3 anys, sobretot arran de l'anunci del Departament d'Educació de fer del certificat un requisit indispensable per als docents

RedaccióActualitzat

Unes 8.300 persones s'han examinat aquest dissabte en 14 localitats d'arreu de Catalunya per obtenir el C2, el nivell superior de català, una xifra d'inscrits que gairebé s'ha quadruplicat en els últims 3 anys.

L'interès per aquest certificat ha crescut, sobretot, entre el personal docent, ja que a partir del curs 2025-2026 el Departament d'Educació va anunciar que tenir aquest nivell serà un requisit indispensable per exercir de mestre o professor.

I és que serà necessari per accedir a la borsa de treball del personal interí docent, per presentar-se a les oposicions i per adquirir noves especialitats. 

Això és el que ha portat docents com Jorge Verdú a presentar-se a la prova: "Aquest és el primer any que faig classes i com que potser oposito l'any que ve em volia preparar el C2."

Fins ara, per poder ser docent n'hi havia prou amb el C1, mentre que el C2 es considerava un mèrit. Tot i això, els mestres i professors que ja estan exercint tindran un marge extra de temps per poder acreditar el nivell.

L'Aurelià Serra és professor de l'especialitat de francès, així com d'història i geografia: "Em presento per l'interès per la llengua en si, però també, esclar, és un requisit de futur."

Els inscrits accedeixen a l'aula on aquest dissabte es fan les proves escrites (3Cat)

Tot i això, també s'hi han presentat professionals d'altres disciplines i estudiants com l'Ariadna París: 

"Soc estudiant de Medicina i sé que en un futur em donaran punts, però més enllà d'això estic molt contenta de poder estudiar una mica més la meva llengua, ja que fa molt de temps que no l'estudio."

També és el cas d'en Biel Bautista, estudiant de Dret: "Em presento per amor a la llengua, perquè crec que portem uns anys en què les institucions, mitjans i sobretot la societat està cada cop discriminant-la més." És per això que Bautista creu que han de ser els ciutadans els que "li donin l'impuls que requereix". 

En aquest sentit, la presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans, Teresa Cabré, ha dit en una entrevista al canal 324 que cal treballar per recuperar el prestigi social de la llengua catalana i aconseguir que es percebi com a ascensor social.
 

Més aprovats que abans

També hi ha hagut canvis en els resultats de les proves. Fins fa dos anys, el nombre d'aprovats era del voltant del 70%. En canvi, ara, gairebé el 80% són aptes. Així ho assegurava el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, en una entrevista a Catalunya Ràdio:

"Això té a veure amb la preparació dels candidats. Una part dels candidats han fet graus de formació de professorat en què han adquirit el domini de la llengua. També hi ha la motivació i l'estudi."

El nivell C2 permet acreditar que una persona es pot comunicar oralment i per escrit amb naturalitat, fluïdesa i precisió, adaptant el missatge a diverses situacions. Per això, Vila assegura que aquest examen "no és una prova de llengua nativa ni per fer de professor de llengua".

D'aquesta manera, 8.300 persones s'han examinat aquest dissabte al matí a Barcelona, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilanova i la Geltrú, on s'han fet les proves escrites. 

Pel que fa a l'examen oral, es publicarà la data aquest dissabte i els resultats finals no se sabran fins al 4 de setembre.

 

ARXIVAT A:
Educació Català
Anar al contingut