París

Més de 6.000 tones d'escombraries als carrers de París per la vaga del personal de neteja

Els treballadors del sector de la neteja protesten contra la reforma de les pensions que impulsa Emmanuel Macron, que vol apujar l'edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys

Muntanyes d'escombraries, una pudor insuportable i risc seriós de problemes de salubritat. Després de vuit dies de vaga dels treballadors de neteja, París ha perdut bona part del seu encant: als carrers s'hi acumulen més de 6.000 tones d'escombraries sense recollir.

Els escombriaires protesten contra la reforma de les pensions que impulsa Macron, que aquest dimecres enfila el darrer tràmit parlamentari enmig de més mobilitzacions al carrer.

Tot i que l'aturada no afecta tots els districtes de París, s'ha convertit en un gran problema que es nota, per exemple, amb la proliferació de rates.

Les àmplies voreres de París estan plenes d'escombraries després de vuit dies de vaga dels treballadors de neteja
Les àmplies voreres de París estan plenes d'escombraries després de vuit dies de vaga dels treballadors de neteja (Reuters / Benoit Tessier)

Les queixes són especialment dures als districtes 16 i 17 de la capital, dues de les àrees més chics de París, on la recollida la fan empreses públiques en què la protesta té més seguiment que no pas a les privades.

La vaga d'escombriaires afecta també altres ciutats, com Nantes, Rennes, Montpeller, Le Havre o Niça, però no té la repercussió que té la protesta a París.

A més, l'aturada no es limita a la recollida d'escombraries, sinó que hi ha piquets que bloquegen l'accés a les tres incineradores de residus de la capital.

Els efectes de la vaga dels treballadors de neteja són indissimulables als carrers de París
Els efectes de la vaga dels treballadors de neteja són indissimulables als carrers de París (Reuters / Benoit Tessier)

Retrets entre Ajuntament i Elisi

La protesta dels treballadors de neteja s'ha convertit també en un element de batalla política.

L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, dona suport al moviment de protesta contra la reforma de les pensions des dels inicis. I el govern Macron no ha trigat gens a acusar-la de no fer res per posar fi a les piles de brossa que hi ha als carrers de la ciutat.

La regidora de Neteja, Colombe Brossel, ha afirmat: "Si es retira immediatament la reforma de les pensions del govern, les incineradores i els garatges dels vehicles de neteja es desbloquejaran immediatament."

"La situació és deplorable", ha reconegut el primer tinent d'alcalde, Emmanuel Grégoire, que n'ha responsabilitzat el govern per no fer cas d'un "front sindical històric" i l'opinió de la majoria de la ciutadania, que, segons els sondejos, rebutja la reforma de les pensions.

Grégoire ha indicat que, malgrat la vaga, en els últims deu dies s'han recollit 23.000 tones d'escombraries a la ciutat.

Una filera de contenidors, tots plens fins dalt d'escombraries
Una filera de contenidors, tots plens fins dalt d'escombraries (Reuters / Benoit Tessier)

Des de l'executiu, retreuen a Hidalgo deixar que la situació es deteriori en no recórrer a empreses privades per retirar les deixalles.

"És Anne Hidalgo, que fa vaga: no fa res i, en una situació com aquesta, no es pot no fer res", ha criticat el ministre de Transports, Clément Beaune.

El ministre d'Hisenda, Gabriel Attal, ha anat més lluny i ha obert la porta a obligar a treballar els escombriaires per raons de salubritat, com es va fer en una aturada similar l'any passat a Marsella.

Piles de bosses de la brossa al mig del carrer, a París
Piles de bosses de la brossa al mig del carrer, a París (Reuters / Benoit Tessier)

Més treballadors se sumen a la vaga

Els treballadors de les empreses de neteja tenen previst mantenir la vaga, almenys, fins al 20 de març.

Aquest dimecres, caldrà afegir-hi l'aturada d'una part dels controladors aeris, que farà que s'anul·lin un 20% dels vols a l'aeroport d'Orly.

També continuaran en vaga els treballadors de les quatre terminals franceses d'importació de gas liquat transportat en vaixell.

Tot plegat, el dia que es reuneix la comissió Assemblea Nacional-Senat per acordar un text comú sobre la reforma de les pensions, que preveu elevar l'edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys. Aquest text està previst que es debati i voti dijous a les dues cambres.

Després de vuit dies de vaga dels escombriaires, París ha perdut bona part del seu encant
Després de vuit dies de vaga dels escombriaires, París ha perdut bona part del seu encant (Reuters / Benoit Tessier)
ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel Macron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut