Un mussol, un dels animals protegits confiscat pel Seprona en l'operació contra el tràfic d'animals

Més de 420 animals d'espècies protegides rescatats en una macrooperació

En inspeccions a l'àrea de Barcelona i València es van intervenir més de 100 m³ de fusta de teca de Myanmar, valorada en més d'un milió d'euros

Redacció/Agències

El Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seporona) ha rescatat 421 animals d'espècies protegides, amb un valor de més de 500.000 euros, en el marc d'una operació contra el tràfic d'espècies silvestres arreu de l'Estat. També s'han interceptat 107 metres cúbics de fusta de teca originària de Myanmar per un valor superior a un milió d'euros.

En total s'han fet més de 1.000 inspeccions i controls a duanes, aeroports, ports, nuclis zoològics, establiments de taxidèrmia i antiquaris.

En total, s'han detingut 48 persones, investigades per diversos delictes relacionats amb la tinença il·lícita, la compravenda i la cria d'animals i altres espècies protegides.

Un dels dos guacamais confiscats i rescatats pel Seprona del tràfic il·legal (Seprona)

L'operació ha comptat amb la col·laboració interdepartamental i de cossos internacionals, com la Interpol, l'Europol i l'Organització Mundial, entre d'altres. Això ha permès detectar infraccions penals i fer aprehensions a diferents punts d'Espanya, en el marc de la legislació europea de delictes mediambientals per a la protecció de la vida silvestre i les masses forestals.

Prop de 200 infraccions i 48 investigats

S'han detectat 178 infraccions administratives, la majoria relacionades amb la tinença i la comercialització irregulars de fauna silvestre. En concret, la majoria de les infraccions són per absència de permisos, marcatge i altres obligacions exigides per la normativa vigent. També hi ha més de 40 infraccions per l'incompliment de la normativa que regula el comerç de fusta a Europa.

Entre les infraccions relacionades amb el tràfic d'animals, a Toledo es van investigar quatre persones relacionades amb dos nuclis zoològics on hi havia 67 animals protegits, entre els quals un duc blanc, dos guacamais gorjablaus i grans felins, com tres exemplars de serval i tres més de caracal.

Un caracal, un dels grans felins que s'han rescatat, amb 67 animals il·legals més, en un centre zoològic de Toledo (Seprona)

A Màlaga es van investigar tres persones per un delicte contra la fauna per la tinença i cria il·lícita d'espècies protegides. Un d'ells tenia una desena de tortugues mora, valorades en 50.000 euros, a més d'un cap de lleó naturalitzat, valorat en dos mil euros, i del qual no tenia cap documentació que n'emparés la tinença legal.

Els altres dos individus havien posat a la venda a internet la closca d'una tortuga verda i una pell d'ocelot.

La col·laboració internacional amb altres policies europees ha permès al Seprona participar en les inspeccions de diverses fires de rèptils molt importants a Europa.

Inspeccions a l'àrea de Barcelona pel tràfic amb fusta protegida

Entre les actuacions més rellevants contra el tràfic de fustes protegides destaca la intervenció de 48 tones de bruc a Jimena de la Frontera, a Cadis, distribuïdes en quatre magatzems. Aquesta espècie, que està protegida per la normativa a Andalusia, en aquest cas, s'havia extret del medi natural per exportar-la a Itàlia amb l'objectiu de fabricar-hi pipes de fumar i elements decoratius.

Entre les espècies requisades per tràfic il·legal hi ha aquests dos camèlids (Seprona)

En la inspecció de fustes protegides, també es va comptar amb la col·laboració d'un agent de la policia judicial de Costa Rica, que va participar en algunes inspeccions a les demarcacions de València i Barcelona. En una d'aquestes inspeccions es van localitzar 107 m³ de fusta de teca procedent de Myanmar, valorada en més d'un milió d'euros, que va ser immobilitzada. Actualment, la importació d'aquesta fusta està prohibida a la Unió Europea.

Un dels tres exemplars de serval, una espècie protegida de felí que tenien il·legalment en un zoo de Toledo (Seprona)

Els animals rescatats han estat trasllats a centres de rescat, que juntament amb la resta d'espècimens confiscats s'han posat a disposició judicial, així com les persones detingudes.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientMaltractament animalGuàrdia CivilInterpolBiodiversitat
Anar al contingut