Barcelona

Més de 240.000 infants a Catalunya passen fred a casa, segons Save the Children

L'organització critica que "el bo social no està arribant a totes les famílies que el necessiten" i avisa que aquesta situació provoca problemes respiratoris i impacta en la seva salut mental

RedaccióActualitzat

Més d'un 17% dels infants de Catalunya, més de 241.000, viuen en llars on es passa fred a l'hivern.

L'organització Save the Children ha publicat un estudi sobre la pobresa energètica entre els menors, que indica que cada vegada hi ha més famílies que no posen la calefacció perquè no poden pagar la factura o la posen menys del que caldria per evitar que les arribin factures inassumibles de gas i electricitat. 

La pobresa energètica adopta diverses formes. Hi ha un "creixement sostingut i preocupant" de les llars que no poden mantenir la temperatura adequada, mentre que es manté el de la població que té retards en el pagament dels rebuts. 

Es calcula que només el 16% de les llars que no poden escalfar la casa tenen dret al bo social. I que més d'un 10% no encenen els radiadors, calefactors o aire condicionat per evitar factures altes. 

L'entitat ha criticat que el bo social "no està arribant a totes les famílies que el necessiten" i proposa que es concedeixi automàticament a les famílies que viuen per sota del llindar de la pobresa, al marge de la companyia elèctrica amb la qual tinguin el contracte.

També reclamen que les ajudes temporals siguin permanents. Tot i que valoren "molt positivament" l'escut social energètic aprovat pel govern espanyol, pensen que "es pot fer més".


Capes de roba per poder dormir

Famílies nombroses i monoparentals són les més afectades per aquest greuge, segons l'ONG. 

La Sanae viu a Barcelona amb la seva filla de 9 anys i un germà. Es va divorciar i la van desnonar del pis on vivia de lloguer. Ara viu en un pis on tot és elèctric. No té calefacció.

La Sanae, una veïna de Trinitat Vella que viu en situació de pobresa energètica
La Sanae, una veïna de Trinitat Vella que viu en situació de pobresa energètica (Save the Children)

No treballa i rep poc més de 600 euros amb les dues ajudes que té concedides. Té impagaments de la factura de la llum. "Quan fa molt fred, la meva filla es fica al llit amb el pijama, jersei i bata. La vaig acaronant perquè s'escalfi fins que s'adorm", comenta. 

El forn és una manera d'escalfar la casa, però, fer-lo servir surt car. "El forn i la rentadora els utilitzo només el cap de setmana perquè és una mica més barat", explica.

La Sanae té fibromiàlgia i no pot rentar els plats amb aigua freda perquè li provoca més dolor.
 

Problemes de salut i en el rendiment escolar 

Save the Children ha advertit que aquesta situació té un impacte en la salut emocional i física dels infants i causa una baixada del rendiment escolar. 

"En èpoques de fred, gasten menys en aliments per poder pagar l'energia. I a les llars més fredes hi ha més probabilitats que els nens tinguin problemes respiratoris i acabin amb més visites a l'hospital", comenta Carmela del Moral, responsable de polítiques d'infància de Save the Children. 

El pediatre David Andina explica que tenen més infeccions respiratòries perquè el fred "debilita les defenses" i fa més freqüents quadres com les bronquitis, bronquiolitis o pneumònies. A més, aquests menors solen viure "en condicions d'amuntegament". Per aprofitar l'escalfor humana, solen dormir diverses persones en una mateixa habitació, mal ventilada, i això també incideix en més infeccions.

Un infant dormint al costat d'un calefactor
El 17,2% dels infants a Catalunya viuen en llars que no poden mantenir la temperatura adequada (Save the Children/Pablo Blázquez)

El fred a casa també causa lesions a la pell, dificultats per mantenir una higiene adequada o per concentrar-se i seguir les tasques escolars. 

També hi ha efectes en la salut mental, per l'impagament de les factures. "L'estrès que viuen els pares i mares té un efecte molt clar en el benestar dels infants", remarca Del Moral. 

A l'escola es nota quan un alumne viu amb pobresa. "Un nen que no té cobertes les necessitats bàsiques, com l'alimentació, o que té fred o té calor està més nerviós, més neguitós", explica Mar Pujol, mestra i directora d'una escola a Barcelona, que destaca la importància del treball en xarxa per ajudar aquests menors. 

A més, l'ONG apunta que hi ha riscos per a la seguretat, pels accidents que hi pot haver si es fan servir espelmes o estufes per escalfar la llar o per veure-s'hi. 

 

ARXIVAT A:
Pobresa energèticaMenorsInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut