Espècie de llagosta captada a un corall a una profundidad de 669 metres
Espècie de llagosta captada a un corall a una profundidad de 669 metres

Més de 100 noves espècies marines, descobertes en una exploració al fons marí de Xile

Investigadors de l'Schmidt Ocean Institute han trobat quatre muntanyes submarines que alberguen exemplars marins segurament mai vistos

Un equip internacional de científics de l'Schmidt Ocean Institut ha descobert més de 100 espècies marines, probablement mai vistes, a les muntanyes submarines de la costa de Xile.

La recent expedició, liderada per Javier Sellanes de la Universitat Catòlica del Nord, amb seu a Antofagasta, a Xile, ha identificat coralls d'aigües profundes, esponges de vidre, eriçons de mar, amfípodes, llagostes i altres espècies.

Els resultats, publicats en un estudi, revelen que cada muntanya submarina alberga ecosistemes diferents, molts dels quals són vulnerables. Entre ells, esculls de coralls i jardins d'esponges. 

Un corall en espiral documentat a 1419 metres de profunditat a una muntanya submarina davant de la costa del centre de Xile
Un corall en espiral a 1.419 metres de profunditat en una muntanya submarina davant de la costa del centre de Xile (Schmidt Ocean Institute)

Els científics, que han cartografiat 52.777 quilòmetres quadrats de fons marí, ara n'analitzen la fisiologia i la genètica per confirmar que es tracti d'exemplars nous, mai observats abans pels científics.
 

A 4.500 metres de profunditat

Per a l'expedició es va fer servir un robot submarí capaç de baixar a profunditats de 4.500 metres. Es van recollir dades de fins a deu muntanyes submarines

Embarcació operada a distància des del vaixell de recerca Falkor en una immersió científica
Embarcació operada a distància des del vaixell de recerca Falkor en una immersió científica (Schmidt Ocean Institute)

L'exploració s'ha fet al voltant de la ciutat de Nazca i l'illa de Salas y Gómez, una cadena muntanyosa submarina de 2.900 quilòmetres de llarg, una part de la qual es troba fora de la jurisdicció nacional. Les dades recollides serviran per avançar en la protecció marina de Xile. I l'objectiu és, de fet, donar suport a la designació d'una àrea marina d'alta mar protegida internacionalment

"Hem superat amb escreix les nostres expectatives. Sempre s'espera descobrir noves espècies en aquestes zones remotes i poc explorades, però la quantitat que hem trobat, especialment d'alguns grups com les esponges, és al·lucinant", assegura Sellanes.

Això demostra, segons el científic, que aquests parcs marins, els de Nazca-Desventuradas i Juan Fernández, protegeixen eficaçment els habitats marins més delicats.
 

L'expedició en directe

Aquests dimarts sortirà una segona expedició a l'illa de Salas y Gómez. Les immersions submarines es retransmetran en directe al canal de Youtube de l'Schmidt Ocean Institute. La voluntat és ensenyar en directe com exploren per primera vegada zones de més de 600 metres de profunditat. 

L'Schmidt Ocean Institute té previst rastrejar el sud-est del Pacífic durant el 2024, cartografiant les aigües del Perú i Xile.
 

 

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientRecerca científica
Anar al contingut