Cartell de lloguer
Les mesures estan pensades per ajudar col·lectius vulnerables (Europa Press/David Zorrakino)

Més beneficiaris en deduccions pel lloguer: la proposta del govern per als pressupostos

Si la mesura acaba tirant endavant, s'hi podran acollir col·lectius vulnerables amb una renda inferior als 30.000 euros anuals

El govern vol ampliar el nombre de beneficiaris que tenen dret a deduir-se el lloguer a la declaració de la renda.

Fins ara, podien accedir a aquesta bonificació les persones que percebien fins a 20.000 euros anuals i ara, si tira endavant la proposta, s'hi podran acollir els col·lectius vulnerables que tinguin una renda inferior als 30.000 euros anuals.

És a dir, joves de fins a 32 anys, persones a l'atur que portin més de 183 dies en aquesta situació, discapacitats amb un grau del 65% o més i vidus de més de 65 anys. Així com famílies monoparentals o nombroses.

A més d'apujar el topall d'ingressos perquè més persones s'hi puguin acollir, la Generalitat vol incrementar l'import d'aquesta deducció, que augmentaria dels 300 als 500 euros.
 

Novetats fiscals del 2024

Aquestes mesures s'inclouran a la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2024, una norma que s'encarrega de fixar les novetats fiscals i, justament aquesta setmana, s'ha anunciat que també incorporarà una reducció de l'IRPF que beneficiaria tres de cada quatre catalans.

En aquest sentit, el govern ja ha fet arribar aquesta llei al Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC) perquè emeti un dictamen que no és vinculant. I, posteriorment, aquesta llei, juntament amb els pressupostos de l'any vinent, s'haurà de debatre al Parlament amb la resta de grups.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va defensar aquesta reforma fiscal en la roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu assegurant que ens trobem "en un moment d'una inflació elevadíssima" i que serà "un ajut a les classes mitjanes i baixes".
 

Mesures fiscals per a víctimes de violència masclista

El govern també vol aprovar una nova deducció al lloguer per a les víctimes de violència masclista, així com rebaixes fiscals per a aquest col·lectiu a l'hora d'heretar, comprar un habitatge o rebre'l en donació.

En concret, el govern vol aprovar una deducció de l'IRPF per a lloguer habitual del 20% i fins a 1.000 euros anuals. El percentatge i l'import s'eleven al 25% i 1.200 euros si, a més, la persona té una discapacitat del 65% o superior.  

També s'implementa la reducció del 95% per als descendents de les víctimes a l'hora d'assumir un habitatge habitual o per la donació de diners per adquirir-lo. La rebaixa tindrà un límit màxim de 100.000 euros o bé de 200.000 si la persona té una discapacitat del 65% en amunt.

A més, es vol posar en marxa una bonificació del 99% de la quota tributària per a descendents i ascendents consanguinis en les adquisicions de patrimoni per causa de mort d'una víctima de violència masclista.

La norma també inclou un tipus de gravamen del 5% per l'adquisició de l'habitatge habitual per a víctimes. Tot i que les persones podran accedir a aquest ajut sempre que la suma de les bases imposables general i de l'estalvi, menys el mínim personal i familiar, no excedeixi dels 36.000 euros en la darrera declaració de l'IRPF.

 

ARXIVAT A:
IRPF
Anar al contingut