Meryl Streep és una de les dues úniques actrius que han rebut 3 Oscars durant la seva carrera

Meryl Streep, Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2023

El jurat ha reconegut la seva extensa i polifacètica carrera cinematogràfic i també el seu paper com a activista social, humanitària, feminista i ecologista

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'actriu nord-americana Meryl Streep ha estat distingida aquest dimecres amb el Premi Princesa d'Astúries de les Arts 2023, en reconeixement a la seva llarga trajectòria cinematogràfica. El jurat del premi, que s'ha reunit a Oviedo aquest dimecres, també ha reconegut el seu paper com a activista social i en tasques humanitàries, feministes i ecologistes.

El jurat li ha concedit el premi per unanimitat per la seva carrera "impecable i brillant" durant 50 anys, la seva "honestedat i responsabilitat en la tria dels treballs que ha fet" i "per donar vida a personatges femenins rics i complexos que conviden a la reflexió i a l'esperit crític de l'espectador":

"Per dignificar l'art de la interpretació i aconseguir que l'ètica i la coherència transcendeixin a través de la seva feina, amb la virtut de subratllar que els éssers humans, i concretament les dones, han de bategar i destacar per la seva singularitat i diferència."

La polifacètica cantant i actriu de teatre, cinema i televisió, considerada "la gran dama de Hollywood" és, de fet, la intèrpret que més cops ha estat nominada a un Oscar (21 vegades) i un Globus d'Or (32) de la història del cinema nord-americà. Ja ha rebut 3 Oscars, 9 Globus d'Or, 3 Emmy i 2 Premis Bafta de l'Acadèmia Britànica.

Meryl Streep al Festival de Venècia el 2019 (Europa Press / Gian Mattia D'alberto / Lapresse)

Els Oscars els ha rebut per les pel·lícules "Kramer contra Kramer", el 1979; "La decisió de la Sophie", el 1982, i "La Dama de Ferro", el 2011 (per les quals va guanyar, també, 3 Globus d'Or).

Mary Louise Streep va començar la seva carrera cinematogràfica als anys setanta i ha fet més d'una seixantena de pel·lícules, algunes amb personatges emblemàtics que han estat dels més recordats de la història del cinema recent, com el seu paper a "Kramer contra Kramer", a Memòries d'Àfrica o a "Un grito en la oscuridad", pel qual va ser premiada a Canes.

Entre la seva filmografia que ha deixat empremta també hi ha pel·lícules com "Els ponts de Madison", del 1995; "L'habitació d'en Marvin", del 1996; "El diable es vesteix de Prada", del 2006; l'aclamat musical "Mamma Mia!", del 2008, o el paper de Margaret Thatcher a "La Dama de Ferro", del 2011, que li va valdre, a més d'un Globus d'Or i un Bafta, el seu tercer Oscar. En aquest paper va destacar, a més, per la seva capacitat per adaptar-se a diferents accents.

Entre els seus últims treballs destaquen "Florence Foster Jenkins", del 2016; "Els arxius del Pentàgon", del 2017; "Mujercitas", del 2019; "Déjales hablar", del 2020, o "No mires arriba", del 2021.

També ha deixat discursos i imatges inoblidables en diverses gales dels Oscars, com quan va reproduir el crit del seu propi mem.


La va proposar Pedro Almodóvar

La seva candidatura va ser proposada pel cineasta Pedro Almodóvar, Premi Príncep d'Astúries de les Arts el 2006, i s'ha imposat davant de 43 candidatures més d'artistes de fins a 20 nacionalitats.

Filantropa i compromesa amb la defensa dels drets de les dones i de la igualtat de gènere, ha estat membre del consell assessor de l'organització Equality Now i el 2018 va participar en el documental "This Changes Everything", sobre la discriminació de gènere a Hollywood.

Meryl Streep amb Michelle Obama, en un acte en suport de l'educació de les nenes

Meryl Streept és membre de l'Acadèmia de les Arts i les Lletres dels Estats Units i Comendadora de l'Ordre de les Arts i les Lletres de França, i ha rebut nombrosos premis honorífics com el César de l'acadèmia francesa, el 2003; el del Festival de Donostia, el 2008; l'Os d'Or del Festival de Berlín, el 2012; l'Stanley Kubrick Britannia del Regne Unit, el 2015, i el Cecile B. Demille nord-americà, el 2017, entre d'altres.

L'actriu, en un moment de l'aclamat musical "Mamma Mia!" (Europa Press)

El Premi Princesa d'Astúries de les Arts s'atorga per la "tasca de creació, cultiu i perfeccionament de la cinematografia, el teatre, la dansa, la música, la fotografia, la pintura, l'escultura, l'arquitectura i altres manifestacions artístiques" i està dotat amb una escultura de Joan Miró, un diploma acreditatiu, una insígnia i 50.000 euros.

 

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut