Ankara

Merkel reclama vies legals perquè els refugiats entrin a Europa amb seguretat

Mentrestant, Turquia alerta que no pot suportar sola "tota la càrrega" d'acollir els refugiats sirians. Ho ha dit el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, després d'entrevistar-se a Ankara amb la cancellera alemanya

RedaccióActualitzat

La cancellera alemanya, Angela Merkel, demana que Europa obri vies legals davant l'arribada de refugiats sirians. Només d'aquesta manera es pot acabar amb el tràfic de persones i la immigració il·legal i perillosa, ha assegurat la cancellera, després de reunir-se a Ankara amb el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu. Uns 30.000 refugiats sirians s'amunteguen en la frontera de Turquia, que continua tancada.

Merkel ha explicat que "si frenem el flux il·legal, hem de trobar un sistema de contingents per repartir la càrrega". Els bombardejos de l'exèrcit sirià al nord del país s'han intensificat els últims dies. Les forces del govern Al-Assad reben el suport dels avions russos i dels guardians de la revolució iraniana, que estan guanyant terreny a la província d'Alep i avançant cap a la frontera turca.

Tant Merkel com Davutoglu s'han mostrat indignats pels bombardejos russos sobre civils a Síria. Davutoglu, ha assegurat que el seu país no suportarà sola "tota la càrrega" d'acollir els refugiats sirians, un punt en què ha comptat amb el suport de la cancellera alemanya:

"No podem esperar de Turquia que freni tot el flux de refugiats i dir que dels contingents en parlarem d'aquí a mig any. Això no pot ser"

El primer ministre ha dit que deixaran entrar els millers de sirians que hi ha a les portes de la frontera "quan sigui necessari". Mentrestant, a la banda siriana, Turquia està aixecant nous campaments per als refugiats, als quals no permet entrar al seu territori.

Suport de l'ONU en el control migratori

Tant Turquia com Alemanya coincideixen en la necessitat d'estudiar que l'OTAN col·labori en la vigilància de les fronteres davant l'arribada massiva de refugiats a Europa. Merkel i Davutoglu s'han compromès a, durant la reunió de ministre de Defensa de l'OTAN aquesta setmana, plantejar la possibilitat que l'Aliança Atlàntica doni suport a les tasques de la missió Frontex i de la guàrdia costanera turca.

De fet, Davutoglu ha obert la porta a què l'OTAN pugui utilitzar els seus recursos no només per vigilar les fronteres terrestres, sinó també el mar Egeu, per on centenars de milers de persones han creuat des de Turquia cap a Grècia per entrar el sòl comunitari.

Brussel·les ofereix 3.000 milions d'euros a Turquia per atendre els refugiats sirians. Turquia n'acull més de dos milions i mig, però només 260.000 viuen en campaments gestionats per les autoritats. La resta sobreviu com pot. La cancellera alemanya s'ha reunit a la tarda amb el president turc, Recep Tayip Erdogan,

En paral·lel a la cimera i davant les costes turques, almenys 35 refugiats han mort ofegats al mar Egeu quan la seva embarcació ha bolcat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut