Madrid

Merkel posa bona nota a les reformes espanyoles i descarta una intervenció

"Espanya ha fet els deures i va per molt bon camí". Així ho ha assegurat la cancellera alemanya, Angela Merkel, després de reunir-se a Madrid amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Merkel considera molt bon senyal i "tranquil·litzador" que les reformes que està duent a terme Espanya tinguin el suport de sindicats, patronal i l'oposició. "No hi ha lloc per a cap especulació", ha respost la dirigent alemanya sobre els rumors d'una possible intervenció a l'economia espanyola.

Actualitzat
Cordialitat i col·laboració. Merkel i Zapatero han mostrat la bonança de les relacions bilaterals dels dos països. I el millor exemple és la cimera hispanoalemanya –la primera en tres anys- que ha tingut lloc aquest dijous a La Moncloa. A banda de la cancellera, sis ministres i dirigents d'importants empreses alemanyes completaven la comitiva.

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebut Merkel amb honors militars al palau de La Moncloa, després que el rei rebés la cancellera.

Espanya, a examen

La visita de la dirigent alemanya s'ha interpretat com una mena de control a les mesures econòmiques preses per Espanya. Com a prova que ha fet els deures, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha presentat a Merkel la foto de la signatura del gran pacte econòmic i social amb els sindicats i la patronal.

La cancellera ha assegurat que l'ampli consens de l'acord és "tranquil·litzador" per ara i pel futur. "Els mercats en prendran bona nota i amb interès", ha afegit Merkel, que ha descartat qualsevol intervenció. "No hi ha lloc per a cap especulació i crec, en termes generals, que aquestes especulacions no són útils", ha afegit.

Europa, l'euro i la crisi

Un altre tema important de la trobada ha estat l'euro, que tots dos mandataris han defensat de manera aferrissada. "L'euro és un projecte comú. Si fracassa l'euro, fracassa Europa", ha dit Angela Merkel.

El president del govern espanyol ha assegurat que "la moneda única és una unió de drets i deures". Pertànyer a la Unió Europea comporta "responsabilitats i genera beneficis".

Zapatero i Merkel han posat especial èmfasi en la competitivitat de la UE.  "Hem de fer més per la nostra competitivitat i invertir més en recerca, innovació i desenvolupament", ha assegurat el president espanyol.

Per aconseguir-ho, la cancellera alemanya ha obert la porta a reformes conjuntes per a tots els 27 com, per exemple, unificar l'edat de jubilació. "Quan es viu en una zona comuna, hem d'estar disposats a tenir una resposta comuna".

Aquests canvis es farien entorn del pacte de competitivitat i del pacte d'estabilitat. "Els indicadors que siguin significatius, haurien de ser gestionats des de la política comuna", ha dit Merkel. "Hem de demostrar que encara que siguem 27 nacions, no seguim cadascuna una política. Fa falta una homogeneïtzació gradual que es pot fer a través dels governs o bé a través de competències comunitàries".

La cancellera alemanya ha assegurat que en la reunió d'aquest divendres a Brussel·les es començarà a debatre sobre els punts bàsics d'aquestes reformes.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut