Menú escolar a Barcelona: menys carn vermella per combatre la crisi climàtica

Es calcula que aquests àpats, amb més proteïna vegetal, reduiran un 23% la petjada contaminant

Actualitzat

Reduiran la proteïna animal a les escoles de Barcelona: només 3 dies als segons plats. És la intenció de l'Agència de Salut Pública municipal, que es vol implantar el curs 2020-2021.

L'Agència de Salut Pública de Barcelona, l'ASPB, reclama que els menús de les escoles de la ciutat redueixin el contingut de proteïna animal, sobretot carn vermella.

Aquest organisme municipal ha presentat aquest dijous les recomanacions per als menús escolars que volen que es generalitzin el curs 2020-2021.


Només 3 dies als segons plats

En concret, la intenció és que la carn, el peix i els ous només estiguin als segons plats, i només 3 dies a la setmana, i els 2 dies restants que siguin de proteïna vegetal, sobretot llegums.

La motivació és que un estudi de la mateixa ASPB mostra que el 90% de les escoles de la ciutat no tenen cap dia de la setmana segons plats sense proteïna animal.

També que en una de cada tres hi ha almenys 2 dies a la setmana amb carn vermella, processada o amb excés de greixos saturats, cosa que es considera perjudicial per a la salut.
 

Es recomana introduir més amanida en l'àpat escolar
Es recomana introduir més amanida en l'àpat escolar

Sis escoles pilot

Aquestes recomanacions ja s'aplicaran aquest curs a sis centres de la Xarxa d'Escoles + Sostenibles com a pla pilot.

Són les escoles Dovella, Mallorca, Ramon Casas, Pare Poveda, la Farigola del Clot i Patronat Domènech, que rebran assessorament de l'ASPB.

A l'escola Dovella porten avantatge, perquè ja fa cinc anys que han pres mesures, com ara reduir la carn vermella o processada a només un cop per setmana. A més, asseguren que aquests canvis no els han suposat incrementar el preu del menú.

Maria Josep Bernadó és la responsable menjador d'aquesta escola:

"Salut i sostenabilitat, ens permet respectar les dues coses. A més fem una compra directa a productors tant de fruita verdura, pasta i llegum. Sempre són productes de proximitat, per tant sostenibles."

Altres escoles ja segueixen les recomanacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que ha analitzat els menús de 116 centres escolars i ha constatat que encara hi ha mancances, com ara que el 90 per cent de les escoles no ofereixen proteïna vegetal de segon.

Carme Borrell, gerent Agència de Salut Pública de Barcelona:

"A un 34% de les escoles es consumeixen carns greixoses, o sigui vermelles i processades, dues o més vegades a la setmana."

Gemma Tarafa, regidora de Salut ajuntament de Barcelona:

"S'estima que amb la reducció de proteïna animal del menú escolar tres dies a la setmana, i sense proteïna animal en el primer plat, una reducció d'un 23 per cent a les emissions associades en la producció d'aquest menú."

La nova recomanació insisteix, també, en la importància d'utilitzar oli d'oliva per amanir i cuinar, així com incorporar més amanida a la guarnició i fruita fresca a les postres. La proposta implica, a més, incorporar més productes de proximitat i de temporada.
 

La dieta mediterrània de proximitat, rica en fruites, verdures, llegums, fruits secs i oli d'oliva, amb consum moderat de cereals i petites porcions de proteïna animal i làctics, continua considerant-se un factor promotor de la salut.


Massa carn i brioxeria, i poca fruita

Les dades amb que treballa l'Agència de la Salut Pública de Barcelona són aquestes:

- El 78 per cent dels infants de 3 i 4 anys i el 42 per cent dels adolescents de 13 a 19 anys mengen carn tres o més vegades a la setmana, el llindar per sobre del qual es considera que se'n fa un consum excessiu.

- El 43 per cent dels infants de 8 i 9 anys prenen brioxeria i el 80 per cent dels adolescents prenen refrescos per sobre de la freqüència recomanada, la qual cosa vol dir més de tres vegades al mes.

- El compliment de la recomanació de menjar diàriament 5 peces de fruita i verdura és molt baix. Més del 80% dels infants i adolescents no la segueixen.

- Al voltant del 13 per cent dels infants de 8 i 9 anys pateixen obesitat. La prevalença és més alta en les escoles dels territoris amb indicadors socioeconòmics més desafavorits.
 

- Entre els infants, l'obesitat en els nens s'associa a menjar sols i a no menjar a l'escola, cosa que no passa amb la mateixa intensitat entre les nenes. Entre els nois i adolescents l'obesitat és més freqüent quan es menja davant de les pantalles.

- Segons els resultats de l'últim baròmetre municipal, el 89 per cent dels veïns i veïnes de Barcelona es declaren molt o bastant preocupats pel canvi climàtic; el 80 per cent considera que això tindrà afectació sobre la seva vida; un 84 per cent es mostra disposat a comprar productes d'alimentació de proximitat com a mesura per disminuir el seu impacte, i un 65 per cent també és favorable a reduir el consum personal de carn.

Es vol que, a finals del curs que ve, totes les escoles i instituts de la ciutat hagin adoptat les recomanacions que s'engloben dins la declaració d'emergència climàtica.

ARXIVAT A:
SalutEcologiaAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut