Barcelona

Mas presenta Tributs de Catalunya, l'embrió de la hisenda pròpia

Tributs Catalunya és una xarxa d'oficines d'atenció al contribuent desplegada a tot el territori català, que oferirà un servei de finestreta única.

RedaccióActualitzat

El govern ha fet un pas més en la constitució d'una estructura d'Estat, l'anomenada Hisenda Pública Catalana. El president Artur Mas ha presentat Tributs de Catalunya, un nou model de gestió tributària amb una xarxa oficines d'atenció al contribuent desplegada al territori. Per fer-ho, compta amb l'estructura de la xarxa de les quatre diputacions. A més, posarà en funcionament la web tributs.cat, que recull informació sobre els diferents tributs i inclou enllaços a les oficines virtuals de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) i dels organismes tributaris de les quatre diputacions.

El director de l'ATC, Lluís Franco, ha destacat que la col·laboració entre les administracions és l'expressió de la seva "ferma voluntat" de sumar esforços i ser eficients, per desenvolupar una gestió tributària el més pròxima possible al ciutadà.

La xarxa inicial de 53 oficines, que s'anirà incrementant fins a 152, neix amb quatre locals de l'ATC, 21 organismes de gestió tributària de la Diputació de Barcelona, 10 de la de Tarragona, 10 de la de Lleida i 8 de la de Girona. Funcionant com una finestreta única catalana, aquestes oficines gestionaran els tributs locals que fins ara eren en mans de les diputacions locals, així com els tributs propis i els cedits per l'Estat.

Com a novetat, el govern estudia aplicar bonificacions per als contribuents exemplars, per valorar la transparència d'empreses i particulars que compleixen les seves obligacions.

Segons un informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional, la hisenda d'una Catalunya independent podria arribar a recaptar anualment fins a 1.000 milions.

A mig camí de la hisenda pròpia

Artur Mas, que ha presidit l'acte, ha assegurat que amb el naixement avui de Tributs de Catalunya som a mig camí de la hisenda pròpia catalana, que no ha de ser un calc de l'estatal, sinó més moderna i pròxima: "No hem arribat al final del procés, estem al bell mig del camí, perquè pretenem tenir una hisenda pròpia que sigui completa, integral, moderna i de proximitat". El president ha insistit que el que pretén el govern en un futur és disposar d'autonomia financera i recaptar i gestionar tots els impostos de les persones i empreses, també els estatals.

L'Hisenda pròpia, diu Mas, ha de ser una eina clau per superar la dependència financera de l'Estat en un moment de "màxima pressió recentralitzadora".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut