Barcelona

Mas: "L'objectiu és dotar Catalunya d'estructures d'Estat"

·El president afirma que s'ha començat el procés de transició nacional i que el primer pas serà dotar-se d'instruments per a la plena sobirania econòmica.

·Alerta que "res serà fàcil" però que "tot és possible" si hi ha "voluntat, grans majories i capacitat de resistir".

·Demana al poble i institucions que vagin de bracet i que no caiguin en dramatismes ni urgències després de la manifestació.

Victòria MiróActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha celebrat el "clam massiu i inequívoc" que es va sentir a la manifestació als carrers de Barcelona i ha afirmat que actuarà "amb coherència i en conseqüència" cap a l'Estat propi. "L'objectiu és dotar Catalunya d'estructures d'Estat", ha assenyalat fixant rumb a l'horitzó, tot dient que el pròxim pas és aconseguir els instruments per a la sobirania econòmica, apuntant cap a la Hisenda pròpia.

Mas ha dit que després de 30 anys de dedicar enormes esforços i energies per construir un estat espanyol en democràcia, creient que això solucionaria els nostres problemes, Catalunya ha de fer la seva transició nacional. "Ara toca fer la nostra transició", ha dit, "estem en un altre procés, el de la transició nacional".

Poble i institucions, de bracet

Però Mas ha alertat que a partir d'ara "res serà fàcil", encara que "tot és possible", per la qual cosa ha demanat que poble i institucions vagin de bracet en aquest procés cap a la sobirania. "És molt important que pobles i institucions facin el camí agafats de la mà", ha dit.

Mas ha lligat la possibilitat de vèncer les dificultats i que Catalunya pugui sortir-se'n al fet que hi hagi "voluntat, grans majories i capacitat de resistir".

Demana no caure en el dramatisme

El president ha dit que el que es va sentir a la marxa va ser un "clam clar i normal", que Catalunya es va mostrar cívicament però amb tota la força com "una nació que simplement demana tenir un Estat", un instrument "per poder seguir sent" en el futur. 

Però, dit això, ha virat al seu discurs i ha dit que la manifestació calia valorar-la "sense treure-li transcendència, però sí dramatisme". Pel que a les reaccions posteriors, Mas ha dit que "n'hi haurà d'irades, d'histèriques, però això s'ha de presentar com un procés normal".

"El món ha vist la millor Catalunya"

Mas ha dit que a hores d'ara hi ha moltes preguntes que no pot respondre i ha fet una crida a evitar accelerar les coses. "No podré respondre totes les preguntes avui", ha dit, però s'ha mostrat convençut, més encara després de la manifestació, que, com va dir en el seu discurs, "no hem estat mai tan a prop de la plenitud nacional. Després d'ahir encara hi estem més a prop".

I finalment ha agraït com a president de Catalunya a tots els catalans que es van manifestar el comportament exemplar, "les mostres de civisme que en tot moment van presidir la manifestació".

"Hem ofert al món la imatge de la millor Catalunya, l'anhel de llibertat i de voler ser un poble normal al món", ha conclòs Mas, que ha insistit que l'èxit de la manifestació no es pot discutir ni minimitzar, que ha estat "transcendental i enorme".  
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut