Barcelona

Mas descarta fer la consulta basant-se en el decret de convocatòria del 9-N

· L'ecosocialista Joan Herrera ha anunciat al final de la cimera que "el govern ha constatat que la consulta, d'acord amb el decret, no es pot fer".

· La nova via per la qual optaria el govern consistiria a fer la consulta basant-se en els punts de la llei de consultes que no han estat impugnats.

· Mas compareixerà aquest dimarts al matí i s'espera que anunciï una alternativa a la consulta del 9-N.

RedaccióActualitzat

L'executiu d'Artur Mas ha descartat la celebració de la consulta del 9-N tal com estava plantejada. El president de la Generalitat compareixerà aquest dimarts, a les 10 del matí, a la galeria gòtica de la seu del govern per donar-ne els detalls. S'espera que plantegi una alternativa a la votació, que passaria per emparar-se en els articles de la llei de consultes que no estan suspesos cautelarment pel Tribunal Constitucional.

Això és el que s'ha negociat aquest dilluns a la cimera del bloc pro consulta al palau de Pedrables, que ha començat al migdia i ha acabat, amb un recés pel mig, a quarts d'onze de la nit. La reunió no s'havia anunciat prèviament als mitjans de comunicació.

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, és l'únic dels assistents que ha confirmat, a la sortida, que el govern ha descartat convocar el 9-N seguint el decret de convocatòria que Artur Mas va firmar el 27 de setembre.

"El govern ha constatat que la consulta, d'acord amb el decret, no es pot fer. Hem plantejat una alternativa de mobilització i quantificable. El govern farà una proposta demà. I nosaltres ens pronunciarem entorn a la proposta quan el govern la faci", ha afirmat Herrera.

Ara cal veure quin consens té aquesta nova proposta. Herrera no ha volgut confirmar ni desmentir si la unitat es manté al voltant de la nova proposta, i ha remarcat que primer cal deixar que l'executiu la presenti.

La nova via per la qual optaria el govern consistiria a fer la consulta no pas partint del decret, sinó basant-se en els punts de la llei de consultes que no han estat impugnats pel govern espanyol, que podrien passar per encaixar la consulta en l'apartat d'"altres formes de participació ciutadana". En concret, el títol III preveu enquestes, audiències públiques i fòrums de participació.

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha fet una crida a la tranquil·litat i ha escrit al seu compte de Twitter que "ara ens cal més calma que càlculs partidistes":

Dur comunicat d'Esquerra Republicana

Des d'ERC han difós un comunicat en què acusen el govern de renunciar a la consulta i adverteix que només hi ha un camí: que el Parlament faci una declaració d'independència immediata i s'obri un procés constituent. Fonts d'ERC remarquen que cap procés participatiu pot substituir la consulta.

Assemblea de la CUP

L'altre partit del bloc, la Candidatura d'Unitat Popular, ha convocat una assemblea per aquest dilluns a la nit a la plaça de Sant Jaume de Barcelona sobre el resultat de la cimera. En declaracions al programa "23/24", el diputat Quim Arrufat ha criticat el "tacticisme" que creu que hi ha hagut durant el procés.

Tercera cimera del bloc pro consulta

Aquesta tercera cimera en dues setmanes ha començat al migdia -els polítics han dinat al palau- i continua després d'un recés que alguns dels assistents han aprofitat per sortir-ne. És el cas de la vicepresidenta, Joana Ortega, que ha tornat a entrar-hi poc després de les sis, i els consellers Francesc Homs i Ramon Espadaler. Tant la sortida com les entrades les han fet en cotxe i no han fet declaracions, a diferència del que va passar després de la reunió de divendres passat al Palau Robert, que el govern no va poder evitar que es filtrés abans del que volia, i de la cimera maratoniana al palau de la Generalitat, que va ser la primera trobada del bloc després de la suspensió cautelar per part del TC.

També han tornat a la trobada el diputat de la CUP David Fernàndez, el líder d'ICV-EUiA Joan Herrera i el diputat d'aquest grup Joan Mena. En el retorn a Pedralbes, Fernàndez ha exclamat la frase "ni un pas enrere".

Aquesta setmana és clau per saber el futur del 9-N tal com va afirmar fa unes dies el conseller de la Presidència, Francesc Homs. El mateix govern es fixava una data límit, tot just fa una setmana: entre el 13 i el 15 d'octubre.

Al marge dels posicionaments dels partits, i per reforçar la idea d'unitat, aquest diumenge tots els partits pro consulta han confirmat la presència de representants a l'acte central a la plaça de Catalunya de Barcelona que han organitzat l'ANC i Òmnium Cultural en suport del 9-N.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut