Madrid

Mas assegura a Madrid que "Catalunya necessita un Estat" i que "qualsevol nació pot tenir un Estat"

· La diagnosi del president és que entre Catalunya i Espanya hi ha "una fatiga mútua".

· Per Mas, seria un "gravíssim error" minimitzar la manifestació de la Diada. Ha considerat "lògic" el clam popular i s'hi ha sumat.

· Després de dècades d'intentar encaixar a Espanya sense èxit, "ara hi ha un canvi de rumb", ha afirmat, i proposa consultar el poble català per esvair dubtes.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anat a Madrid amb la gran manifestació independentista sota el braç i just l'endemà d'haver dit, en una compareixença solemne al Palau de la Generalitat, que el final de la transició nacional que proposa és l'Estat propi. Aquesta cita, un esmorzar organitzat pel Fòrum Europa al qual no hi ha assistit cap representant del govern espanyol, ja la tenia prevista, però a ningú se li escapa que els esdeveniments de les últimes 48 hores l'han empès a canviar una mica el discurs.

Segurament per això Mas ha començat la seva intervenció admetent que pot semblar difícil la seva visita a la capital espanyola en aquestes circumstàncies, però que precisament per les condicions actuals "és important que puguem parlar". El president ha assegurat que no dirà una cosa a Catalunya i una altra de diferent a Madrid. "Parlaré clar i sense ofendre, encara que no se'm comprengui", ha dit.

La diagnosi, "fatiga mútua"

Després d'afirmar que confia en la recuperació econòmica i de tornar a criticar les exigències del govern espanyol a les comunitats autònomes, la diagnosi del president és que entre Catalunya i Espanya hi ha "una fatiga mútua", similar, per Mas, a la que pateixen l'Europa del nord i la del sud. El president ha afegit que Catalunya considera que Espanya "no l'entén" malgrat els esforços d'aportació que fa a l'Estat, i per contra, Espanya considera que Catalunya "sempre demana i es queixa".

Un clam popular "lògic"

"Invasió competencial, retallades d'Estatut, dèficit fiscal, manca d'infraestructures... Això és el que ha rebut Catalunya", ha assegurat el cap de l'executiu català, per qui seria un "gravíssim error" minimitzar la manifestació de la Diada i considerar que va ser una foguerada. Segons Mas, la "multitud ingent" que va sortir al carrer "no era contra ningú", sinó que volia presentar "un projecte propi".

Respecte al pacte fiscal, Mas ha recordat que "hi ha un mandat del Parlament i el penso complir", "sense trencar", ha afegit, "els corrents de solidaritat". Per Mas, aquests corrents s'han de mantenir però també "revisar". El president català ha parlat d'un segons mandat, "un mandat del carrer" que no pot ignorar. "El pitjor que pot fer un governant és tallar les ales de la il·lusió del poble". Mas ha considerat "lògic" aquest clam popular i s'hi ha sumat.

"Un nou rumb" després de tres dècades d'intentar encaixar a Espanya

"Durant dècades el nostre objectiu ha estat transformar l'Estat perquè també pogués ser el nostre", un Estat "amable" on poder "encaixar", ha dit, i "hem fracassat". És per això que, després de demanar que això no es veiés com una "improvisació", Mas ha afegit que "s'ha d'entendre que Catalunya necessita un Estat, l'instrument d'un Estat", i "qualsevol nació pot tenir un Estat".

En aquest punt, s'ha preguntat si "Espanya pot entendre que Catalunya és una nació". El president considera que "si es nega aquesta evidència" l'entesa no serà possible i ha proposat, per esvair els dubtes, consultar el poble català. Mas ha estat clar: "Heu d'entendre que Catalunya està en una transició. Ara hi ha un canvi de rumb", fruit d'una "frustració" que, segons ha assegurat, "en un poble viu pot dur a projectes de futur".

"No ens hem tornat bojos"


Mas ha emmarcat aquest canvi de rumb en un procés democràtic després de "trenta anys de col·laboració màxima" amb Espanya. "Entenguin que un poble amb molta història al darrere i voluntat de futur vol resoldre pacíficament, democràticament i de manera estrictament europea aquest futur. No ens hem tornat bojos", i ha ressaltat que es tracta d'un projecte europeu, perquè "la vocació europea és al nostre ADN mil·lenari".

Pel que fa al ritme d'aquesta transició, el president de la Generalitat ha assegurat que dependrà del resultat de la trobada que mantindrà d'aquí a una setmana amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per parlar del pacte fiscal. Sobre la possibilitat que avanci les eleccions, Mas ha dit que només ho farà si és "estrictament necessari", i no ha negat que un fracàs sobre el pacte fiscal podria ser un motiu "i no passa res", perquè a Europa es fa contínuament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut