Barcelona

Mas anuncia dos comissionats per reforçar la transparència i les estructures d'estat

El president del govern desgrana 10 eixos estratègics d'una"ofensiva" de l'acció de govern fins al 27-S

Victòria MiróActualitzat

El president del govern, Artur Mas, ha anunciat el nomenament de dos comissionats per al desplegament de les estructures d'estat i la transparència, en una compareixença que ha fet a Palau després del consell de l'executiu de cada dimarts. Mas ha aprofitat la roda de premsa per anunciar els noms al capdavant dels comissionats, la creació dels quals s'havia filtrat poques hores abans.

El primer, el comissionat per a la transició nacional, el dirigirà el jurista Carles Viver i Pi Sunyer, president de l'Institut d'Estudis Autonòmics i del Consell Assessor per a la Transició Nacional, i que va ser magistrat del TC en la dècada dels 90. Aquest comissionat dependrà del Departament de la Presidència i s'encarregarà de la preparació de les estructures d'estat, d'impulsar el desplegament de la Hisenda pròpia i del disseny de l'administració de la Seguretat Social catalana. El segon, el comissionat per a la transparència i accés a la informació, l'encapçalarà la també jurista Núria Bassols, magistrada en excedència del TSJC que actualment ja és responsable del programa governamental sobre aquest àmbit i que ara passarà al Departament de Governació.

Mas ha destacat que aquests nomenaments, que es faran formalment la setmana que ve, no impliquen gastar més diners, però sí que donen un nou impuls polític als dos programes ja existents.

Per aquests sis mesos, el president Mas també prioritza reforçar i consolidar l'acció exterior de la Generalitat de Catalunya.

Els 10 eixos de l'"ofensiva" de l'acció de govern

Però al marge de preparar el país per a una hipotètica Catalunya independent, el president ha fixat com a primer objectiu del seu govern la creació d'ocupació i en aquest sentit ha desplegat un paquet de mesures per millorar la formació per posar-la al nivell dels millors països europeus. El president Mas ha traçat el que ha qualificat com a "ofensiva" amb 10 eixos estratègics per "omplir de contingut" l'acció del govern en els pròxims sis o set mesos, fins a les eleccions.

  1. Projectes urgents per a la creació d'ocupació. Llei per fomentar l'FP, lleis "business friendly" per millorar el teixit industrial reforçant les empreses amb programes d'innovació. Lleis de garantia juvenil de joves de 16 a 21 anys que no tenen feina o no tenen prou formació o volen millorar pràctiques per a 38.000 joves.
  2. Pla de suport al medi ambient. Creació d'una Agència Catalana del Medi Ambient, resultat de la fusió de tots els organismes que ja estan funcionant com l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Agència Catalana de Residus, el Servei Meteorològic de Catalunya i l'Institut Cartogràfic, com a mínim, per equiparar-nos a europeus que tenen grans agències de la Terra o mediambientals. Posada en marxa de la T-Mobilitat, l'app perquè tots els usuaris del transport tinguin les millors tarifes segons l'ús que en facin i amb la facilitat de pagar amb sistema "contactless", que el convertirà en un dels sistemes més moderns de tot el món. Entrada en funcionament de l'L9 en el primer trimestre del 2016. Creació de clúster de la biomassa de Catalunya per gairebé triplicar l'aprofitament que es fa de la biomassa.
  3. Pla per la lluita contra la pobresa i per la inclusió social. Garantir prestació social a les famílies incloses en el programa prestació social. Programa especial a famílies vulnerables durant l'estiu. Nou servei de distribució d'aliments a través de la Taula Solidària d'Aliments. Convocatòria extraordinària per atendre famílies amb fills en situació de vulnerabilitat. 12 milions d'euros més per arribar a superar els 100 milions d'euros, la xifra més alta mai assolida pel govern, per destinar a la renda mínima d'inserció.
  4. Pla de suport a famílies i mesures per reforçar el benestar social. Increment d'un 20% d'ajudes a l'habitatge per a famílies en risc de desnonament o que no poden pagar el lloguer. És el segon any consecutiu que s'apuja aquest percentatge. També es donaran ajudes per adaptar els habitatges per a les persones grans.
  5. Pla de foment de la cultura i escola catalana. Accions per a la millora de la formació dels mestres. Programes ja en funcionament, com "Lletres a les aules", i posada en funcionament de 12 noves biblioteques a Catalunya.
  6. Comissionat per la transparència i l'accés a la informació. Pla estratègic de desenvolupament. Identificació dels grups d'interès. Seguiment de les recomanacions de la comissió interdepertamental de la Generalitat, que també dependrà de Governació. Generalització de cartes de serveis perquè els ciutadans sàpiguen quin són els estàndards que poden exigir.
  7. Impuls de la llei per a la no-discriminació. Elaborar i portar al Parlament el projecte de llei que té perobjectiu la igualtat de tracte i no discrimació per raó de sexe, discapacitat, edat, origen racial o ètnic, identitat o orientació sexuals o altres condicions socials o personals.
  8. Pla executiu per la preparació de la transició nacional: segon comissionat. Dependrà del Departament de la Presidència. Entre d'altres funcions, haurà de fer difusió del Llibre Blanc per a la Transició Nacional, amb els 18 informes amb arguments a favor i en contra de la independència. També impulsar el desplegament de la Hisenda pròpia.​​ Pla i disseny d'implementació del model de Seguretat Social catalana.
  9. Reforç i consolidació de l'acció exterior de la Generalitat. Desplegament reglamentari de la llei d'acció exterior. Prepració del pla estratègic 2015-2018. Amb les dues noves delegacions a Àustria i Itàlia.
  10. Pla d'infraestructures estratègiques. Elaboració i pla de resposta per assegurar les infraestructures essencials per al cas que arribés una desconnexió de l'Estat: infraestrucutres de sanejament d'aigua, energètiques, logístiques i de mobilitat i de telecomunicacions i informació.

Sense remodelació de govern

Mas s'ha pronunciat sobre els rumors que apuntaven a canvis en l'executiu per revifar l'acció i la imatge del govern de cara a l'any electoral, i pràcticament ho ha descartat.

"Si no passa res imprevisible, d'aquí al mes d'agost no hi haurà una remodelació de govern."

Hi ha un refredament del procés?

A preguntes dels periodistes, Mas ha opinat sobre les relacions amb ERC després que s'ha apuntat que han dut a un refredament del procés. Mas ha dit que, tal com ell ho veu, ara estan en una fase "de major normalitat i major tranquil·litat", i que això es nota en les sessions al Parlament i les declaracions als mitjans. I ha conclòs que és "com sempre hauria d'haver estat, per a formacions polítiques que comparteixen alguns objectius molt importants".  Pel que fa a la relació amb Unió i Duran, no té "res més a afegir" respecte ahir.

El president de la Generalitat ha volgut llançar el missatge que els propers mesos són "per aprofitar-los a fons" i no per anar passant dia a dia, i  s'ha compromès a tornar a comparèixer abans que acabi la legislatura per donar compte del grau de compliment de tots els projectes nous i de les línies d'actuació ampliades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut