Pla mig curt de la poetessa Marta Pessarrodona amb la seva gossa Queta en braços a la seva casa de Sant Cugat del Vallès, el 12 de novembre de 2021.…
Pla mig curt de la poetessa Marta Pessarrodona amb la seva gossa Queta en braços a la seva casa de Sant Cugat del Vallès, el 12 de novembre de 2021. (Horitzontal)

Marta Pessarrodona: "Els escriptors joves actuals no admiren i es perden moltes coses"

Actualitzat

ACN Sant Cugat del Vallès.-La poetessa Marta Pessarrodona presenta la seva darrera obra, "Tot m'admira. Poesia completa 1965-2021" (Viena Edicions), un recull de tota la seva obra des de l'any 1965 fins l'actualitat. L'escriptora terrassenca, instal·lada a Sant Cugat del Vallès, vol reflectir amb el títol del llibre una virtut que considera que s'ha perdut: "Els escriptors joves actuals no admiren, i es perden moltes coses, la meva generació admirava els poetes que tenien la meva edat d'ara, i ens ha anat molt bé", apunta. Pessarrodona ja treballa en la seva propera obra, "Admiracions", de la qual ja hi ha un petit avançament a "Tot m'admira", i serà objecte d'un homenatge el proper 18 de novembre amb la publicació del llibre "Sobre Marta Pessarrodona".

"Tot m'admira" recull el conjunt de la seva obra poètica en un sol llibre coincidint amb el seu 80è aniversari, el proper 18 de novembre, incloent els primerencs "8 poemes" de 1965. "Era un llibre de 'coffee table' amb 27 exemplars numerats que valien mil pessetes i que es van vendre en cinc minuts, el que s'ha venut més ràpid de la meva vida", recorda en to de broma, considerant-lo un "pecat de joventut".Una joventut en què el curs de la seva vida professional podria haver canviat, donat que va començar els estudis de Farmàcia a Barcelona. Una malaltia, però, la va allunyar d'aquelles aules, i va veure clar que el seu futur estava més a prop de les lletres que de les fórmules.L'obra es presenta com una repassada a tot allò que hi ha darrera dels seus llibres, amb un text inicial sota el títol "As time goes by", el tema principal de la pel·lícula "Casablanca", i un avançament del seu futur treball, que té previst titular "Admiracions". "És una trilogia que arriba al final i que defineix allò que m'agrada, admirar", explica.El títol es deu al final del poema "Autorretrat a Terrassa, a l'estiu", on l'autora hi plasma sensacions quotidianes com anar a la papereria de Cal Gorina o el record dels seus pares, entre d'altres, i que acaba amb la cita: "Contemplo el jardí: mai no n'he pres cura; parlo, poc, amb la veïna i, em cal confessar-ho? Tot, tot m'admira". Pessarrodona creu que aquesta virtut, admirar, l'han perdut les noves generacions: "La meva tenia tots els defectes del món, però admiràvem els poetes de l'edat que jo tinc ara", explica.Seguint aquest fil, prepara el seu proper llibre, "Admiracions", del qual ja hi ha un avançament amb tres poemes que tanquen l'obra que ara presenta. No té data de publicació, ara per ara: "Hi ha un moment en la poesia en què saps que el llibre ja esta fet", diu, moment que encara no ha arribat.HomenatgePer celebrar el seu 80 aniversari, Marta Nadal i Isabel Graña han preparat, i d'esquenes a la poetessa, un llibre homenatge sota el títol "Sobre Marta Pessarrodona". "És un recull d'entrevistes literàries que m'han fet, que parlen de mi", explica amb il·lusió l'escriptora.Assegura que s'hi recullen aspectes que no recorda, i amb plena confiança amb Nadal i Graña, es mostra satisfeta i agraïda a la feina que gran fet per recopilar dades de tants anys. Editat per Comanegra, la presentació es farà el proper dia 18 de novembre a les 19.00 h a la llibreria Ona de Barcelona.

Anar al contingut