Imatge del planeta Mart (iStock)

Mart gira cada any una mica més ràpid i l'explicació podria estar en el seu nucli líquid

L'anàlisi de les dades recollides per la sonda InSight de la NASA permeten concloure que el nucli del planeta no és sòlid, sinó de metall fos

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El planeta Mart té un nucli de metall en estat líquid de més de 1.800 quilòmetres de radi i, a més, està augmentant lleugerament la velocitat de rotació any rere any.

Són les principals conclusions d'una recerca feta amb les dades de l'instrument RISE de la missió InSight de la NASA a Mart, recollides entre el 2018 i el 2022.

Segons els investigadors, de l'Observatori Reial de Brussel·les i el laboratori JPL de la NASA a Califòrnia entre altres, les conclusions permeten descartar que el nucli del planeta estigui en estat sòlid:

"La nostra anàlisi de les dades de seguiment de la ràdio d'InSight argumenta en contra de l'existència d'un nucli intern sòlid i revela la forma del nucli, cosa que indica que hi ha anomalies de massa interna a les profunditats del mantell."

La recerca l'ha publicada la revista Nature amb el títol "Rotació i estructura interior profunda de Mart a partir del seguiment de ràdio de l'InSight":


La simetria del nucli fos o l'acumulació de gel als pols

L'augment de la rotació del planeta és molt lent, d'una fracció de milisegon cada any, i les causes possibles són de dos tipus: una relacionada amb el nucli i l'altra amb la superfície.

La primera dependria de la simetria del nucli fos i la seva relació amb el mantell sòlid i l'escorça, i la segona de l'acumulació de gel als pols o a canvis en la distribució de la massa de l'escorça.

insight
Imatge de la sonda InSight a la superfície de Mart (NASA)

Avançar en el coneixement de la rotació i de l'interior de Mart era un dels principals objectius de la missió InSight, llançada el 2018 i que va estar en actiu a la superfície del planeta fins al desembre del 2022.

5 vegades més precisió que en missions anteriors

Ho han fet amb les dades recollides durant 900 dies per la RISE, un instrument de la InSight 5 vegades més precís que els que portaven les missions Viking de la dècada de 1970 i la Pathfinder dels anys 90.

El motiu és que RISE ha utilitzat les antenes de la xarxa d'espai profund de la NASA, situades a Austràlia, Europa i Califòrnia, que han enviat senyals a la InSight i que aquesta els ha tornat.

Simulació de l'estudi del subsòl de Mart (NASA)
Simulació de l'estudi del subsòl de Mart amb la sonda InSight (NASA)

Analitzant la longitud d'ona dels retorns i gràcies als petits canvis de freqüència dels senyals deguts a l'efecte Doppler, han pogut calcular amb moltíssima precisió la velocitat de rotació del planeta.

En aquest vídeo de la NASA podeu veure com funciona aquesta tècnica:


"Ens vam sorprendre pel camí"

L'investigador principal de la recerca publicada ara, Sebastien Le Maistre, de l'Observatori de Brussel·les, ha qualificat els resultats d'"històrics":

"Hem gastat molt de temps i energia preparant-nos per a l'experiment i anticipant-nos a aquests descobriments. Però malgrat això, encara ens vam sorprendre pel camí, i encara no s'ha acabat, ja que RISE encara té molt per revelar sobre Mart".

Per Bruce Banerdt, responsable de la missió InSight, poder conèixer amb tanta precisió la dinàmica del planeta Mart justifica les dècades que hi ha dedicat:

"He estat involucrat en els esforços per aconseguir una estació geofísica com InSight a Mart durant molt de temps, i resultats com aquest fan que totes aquestes dècades de treball valguin la pena."

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científicaMart
Anar al contingut