Mariona Badenas, de 25 anys

Mariona Badenas, la jove astrofísica catalana que ha experimentat com seria viure a Mart

Ha sigut la primera científica catalana a comandar una missió internacional de la Mars Society, en què es simulava com és la vida a Mart

Actualitzat

L'astrofísica barcelonina Mariona Badenas, amb només 25 anys, ha sigut la primera científica catalana a comandar una missió internacional de la Mars Society, en un desert dels Estats Units que és igual que el planeta vermell.

Badenas va viure en una petita base i ella era la cap de la missió. En aquest desert es simulava com és la vida a Mart:

"La nostra tripulació estava composta per set persones i vam estar allà durant tres setmanes, simulant com seria la vida i la feina des del planeta vermell. Com que vaig estudiar astrofísica a la universitat, és a dir, l'estudi de les estrelles, del cel i del nostre univers, els meus projectes estan molt enfocats a observar el cel nocturn."

Mariona Badenas en la missió a la simulació de Mart
Mariona Badenas en la missió de la simulació de la vida a Mart

 

Sobre com va ser la vida en aquesta simulació del planeta vermell, la Mariona explica que el menjar, per exemple, era menjar deshidratat i no els omplia gaire.

"Havíem de menjar aliments deshidratats, que és un menjar que no t'acaba d'omplir. Cada vegada que volíem sortir del nostre hàbitat, ens havíem de posar uns escafandres, uns vestits com d'astronautes que pesaven entre set i deu quilos."

Al programa "InfoK", quatre nens han pogut parlar amb la Mariona Badenas i li han fet preguntes sobre la simulació de la missió a Mart i sobre el seus somnis.

Badenas va estudiar astrofísica, ciència de les estrelles, a la Universitat de Yale, becada pel centre americà, i ara ha començat un doctorat en ciències planetàries a la universitat de MIT Massachusetts Institute of Technology a Boston als Estats Units.

Des de ben joveneta, es va sentir atreta per aquest món de les estrelles, i als 17 anys va fer un programa d'estiu RSI (Institut d'Investigació Científica) a la MIT, on només anaven els 50 millors de tot el món. Va treballar al costat de Sara Seager, l'excavadora d'exoplanetes.


El seu somni és ser astronauta, i ja ha pogut assistir al llançament en directe del coet espacial rus Soiuz MS-03, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan.

Actualment està estudiant exoplanetes, que són planetes que orbiten fora del sistema solar, i fa molt poc va publicar un article sobre un sistema compost per una estrella molt brillant, similar al nostre Sol, i tres planetes més alts que la nostra Terra i més petits que Neptú.

A la Mariona li agradaria molt continuar en aquest camp, sempre pensant a ser astronauta, però sense deixar que aquest somni interfereixi en el seu dia a dia ni en les seves decisions, com explica ella mateixa.

"És molt important un sentit de direcció i un somni, però no deixar que aquest somni t'acabi controlant perquè si no faríem coses sense voler-les fer de veritat."

ARXIVAT A:
Ciència8M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut