M. M. Bonet en la presentacio del disc amb poemes de Rosselló-Pòrcel.
Maria del Mar Bonet en la presentacio del disc "Fira encesa".
L'Hospitalet de Llobregat

Maria del Mar Bonet presenta l'obra de Bartomeu Rosselló-Pòrcel cantada i musicada

La cantant estrenarà a l'Hospitalet, en el marc del BarnaSants, el seu darrer treball discogràfic, 'Fira encesa', en què canta deu poemes de l'autor mallorquí

RedaccióActualitzat
Maria del Mar Bonet presentarà, en el marc del festival d'autor BarnaSants, el seu darrer espectacle: 'Fira encesa'. El projecte, que l'artista editarà en nou treball discogràfic abans de finals de març, recull deu obres poètiques cantades i musicades del jove poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel (1913-1938). D'aquesta manera reivindica Bonet el llegat d'un jove poeta de la seva terra que, desaparegut prematurament a l'edat de tan sols 24 anys, és considerat per a molts el primer poeta català modern. A més, era l'amic de l'ànima del gran poeta Salvador Espriu. El concert s'oferirà aquest dijous 7 de febrer al Centre Barradas de l'Hospitalet, que també acull una exposició sobre Rosselló-Pòrcel

"Fira encesa" serà, a més d'un espectacle que la cantant durà al llarg de tot l'any pel conjunt del territori en una gira, també un nou treball discogràfic en què Maria del Mar Bonet recollirà els deu poemes que canta del poeta, tres dels quals els estrenarà en primícia aquest dijous en el concert del Barradas, segons ha explicat la cantant durant la roda de presentació.

Per Bonet, la reivindicació de l'obra del poeta és, a més de perquè li agrada la seva obra i per la seva rellevància en la poesia moderna mallorquina i catalana, també perquè li va marcar un abans i un després en la seva carrera professional. La cantant ha explicat que, en l'inici de la seva carrera durant els anys setanta, "em pressionaven perquè cantés en altres llengües i deixés la poesia en un calaix". I que va ser precisament la seva immersió en la poesia de Rosselló-Pòrcel i els suports que va rebre per fer-ho de figures com Joan Miró o el mateix Salvador Espriu que la van empènyer a decidir ella el rumb que volia prendre com a cantant. Des d'aleshores, "no he deixat mai de cantar poesia, i no he deixat mai Pòrcel", ha afegit.

En aquest sentit, 'Fira encesa' és un recull, en forma de retrospectiva, de l'obra poètica que Bonet ha cantat al llarg de tots aquests anys d'aquest autor, en total deu temes. Però més que una "recopilació amb nostàlgia", diu Bonet, es tracta d'un recull que "té un camí fet i que aquest encara està obert". I no ho diu en va, ja que la cantant assegura que el camí al costat de Pòrcel no el deixarà mai i que segur que en el futur tornarà a musicar una de les seves obres poètiques.

El concert de Maria del Mar Bonet anirà acompanyat d'una mostra que des d'aquest dijous i fins al 17 de febrer es podrà veure també al Centre cultural Barradas sobre la vida i obra del jove poeta. D'aquesta manera, el festival BarnaSants ha volgut lligar els màxims elements possibles culturals treballant en xarxa i complicitats en la seva oferta, tal com ha explicat el seu director, Pere Camps.

Un poeta català de Mallorca


"Un poeta català de Mallorca". D'aquesta manera es presentava al món Bartomeu Rosselló-Pòrcel, una jove promesa de la poesia, amic íntim de Salvador Espriu, que va morir precipitadament amb 24 anys. En aquest temps, només va publicar 56 poemes en tres llibres, però li van ser suficients per ser considerat, després, com el primer poeta català modern, segons ha explicat Josep Camprubí, el comissari de l'exposició monogràfica sobre el poeta, 'Imitador del Foc'.

Explica que, de la mateixa manera que Rosselló-Pòrcel era, per als seus professors, la jove promesa de la poesia catalana, el seu amic de l'ànima, Salvador Espriu, era considerat la jove promesa de la narrativa catalana. Explica Camprubí que, malgrat que les diferències polítiques i alguna conquesta amorosa els va distanciar en els darrers anys, el lligam entre els dos joves no va desaparèixer mai i que està segur que Salvador Espriu no seria el que és ara sense haver conegut Pòrcel i, sobretot, si no s'hagués produït la seva tràgica desaparició.

Per tot plegat, Maria del Mar Bonet i el festival BarnaSants volen, amb aquesta oferta doble de recital i exposició, retre un homenatge al jove poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel, coincidint a més amb la commemoració, aquest any, del centenari del seu naixement, com també passa amb Espriu, i del 75è aniversari de la seva mort.

Tant Bonet com Camprubí han destacat la importància de, sense menystenir la celebració de l'Any Espriu, commemorar també la figura i obra de Rosselló-Pòrcel. Perquè "el seu llegat està molt viu" i perquè "ha estat i continua sent una escola per a molts dels poetes actuals", ha afegit Bonet, que també ha lamentat que a la seva terra, a Mallorca, no se'l tingui prou en compte.

Anar al contingut