Maksim Kuzminov, el desertor rus que va fugir en helicòpter i ha mort a trets a la Vila Joiosa

L'home, que estava acusat de traïció, va rebre sis impactes de bala i li van passar per damunt amb un cotxe a la rampa d'accés del garatge

Redacció/EFEActualitzat

Un pilot militar rus que va entregar-se a l'exèrcit ucraïnès amb l'helicòpter que pilotava va morir a trets dimarts de la setmana passada a la rampa d'entrada d'un garatge comunitari a la urbanització La Cala de la Vila Joiosa, a la Marina Baixa.

La mort de Maksim Kuzminov l'ha confirmat el representant de la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR), Andrí Iussov.

Pel seu cantó, la Guàrdia Civil ha detallat a EFE que Kuzminov va rebre mitja dotzena d'impactes de bala i, segons testimonis presencials, va passar-li pel damunt el vehicle amb què van fugir els assassins.

El cotxe en qüestió s'hauria localitzat cremant-se poca estona després a la localitat veïna del Campello.

Segons el diari Ukrainska Pravda, Kuzminov havia decidit anar a viure a Espanya en comptes de quedar-se a Ucraïna, després d'haver desertat de l'exèrcit rus el mes d'agost.

La zona on s'havia instal·lat és coneguda per acollir una gran comunitat russa i ucraïnesa. En el moment dels fets, Kuzminov duia al damunt documentació falsa que l'identificava com un home ucraïnès de 33 anys, malgrat tractar-se d'un ciutadà rus de 28.

L'assassinat es va investigar des del primer moment com una revenja i, posteriorment, es va descobrir que la identitat de la víctima "podria ser falsa i tractar-se d'un altre individu".

L'home va morir tirotejat en aquesta rampa (EFE)

Canvi de bàndol per diners i protecció

De la deserció del pilot rus Maksim Kuzminov se'n va parlar molt al setembre, quan el GUR ucraïnès va publicar unes imatges en què el noi explicava com va ser contactat per la intel·ligència militar enemiga, que li va oferir passar-se al costat ucraïnès a canvi de diners i protecció.

Al vídeo es podia veure l'aterratge de Kuzminov amb el seu helicòpter, un Mi-8 de combat, a la regió de Khàrkiv, a l'est d'Ucraïna i fronterera amb Rússia.

 

Segons va informar en el seu moment el cap del GUR ucraïnès, Kirilo Budánov, Kuzminov va travessar la frontera volant a molt baixa altura, per sota de l'àrea de detecció dels radars.

Va fer-ho juntament amb altres membres de la tripulació que no sabien dels plans del pilot i van morir quan intentaven fugir després de l'aterratge.

Budànov també va explicar llavors que la intel·ligència militar ucraïnesa havia aconseguit treure de Rússia la família del pilot desertor.

El pilot (dreta) va explicar que havia pactat amb Ucraïna les condicions de la deserció (Intel·ligència Militar d'Ucraïna)

No volia anar a la guerra

Després de graduar-se a l'Escola d'Aviació de Sizran, al sud de Rússia, Kuzminov va ser destinat a servir a l'Extrem Orient rus, on entre els seus companys tenia fama de ser una "persona tranquil·la" i que sempre procurava treballar en operacions de càrrega de material que no tinguessin a veure amb missions militars, segons el canal de Telegram rus Baza.

Segons els seus amics, Maksim tenia "por de morir a la guerra" i volia deixar l'Exèrcit fins i tot abans del començament de la guerra a Ucraïna, però "no el deixaven". A més, al pilot l'aterria la idea de ser capturat per l'exèrcit contrari.

Finalment, va acabar volant amb el seu helicòpter Mi-8 a Ucraïna en una operació conjunta amb el servei d'intel·ligència d'aquell país.

Kuzminov va dir que no volia veure's involucrat en crims de guerra i va demanar a altres pilots russos que seguissin el seu exemple.

Segons va explicar, la intel·ligència militar ucraïnesa li va garantir la seguretat i li va oferir nous documents i una compensació de mig milió de dòlars abans de planificar l'operació d'entrega.

El pilot assegurava va prendre la decisió final el 9 d'agost mentre volava a les proximitats de la frontera entre Rússia i Ucraïna.

"Aparentment, durant tres o quatre dies ningú (a Rússia) va entendre què m'havia passat", va explicar en un vídeo difós per Kíiv en què s'assegurava que va resultar ferit després de l'aterratge, però va rebre assistència mèdica a temps.


Acusat de traïció: "Espero que el matin"

A Rússia, el Comitè d'Instrucció militar va incoar una causa per "traïció" contra Kuzminov, i els familiars dels seus dos companys que van ser assassinats després de l'aterratge a Ucraïna van demanar que pagués amb la vida pel que havia fet.

"Si Maksim realment ha fet el que ha fet, espero que el trobin i el matin", va dir la dona d'un dels navegants de l'helicòpter, citada per la televisió russa.

Els companys de tripulació de Kuzminov van ser condecorats post mortem per les autoritats russes.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut